Megoldások a csapadékvíz tisztításra: Envia Vivo

HírKlikk 2019. június 25. 16:54 2019. jún. 25. 16:54

A közúti forgalom növekedésével jelentős mennyiségben növekszik a gáznemű és a szilárd szennyezőanyagok mennyisége. Ezen belül is a nehézfémszennyezés az, ami leginkább terheli a környezetünket, úgy, hogy az utakra lehulló csapadék lemossa a talajba, a felszíni és felszín alatti vizeinkbe.

A Pureco újdonsága a lehulló csapadék kezelésére

A csapadékvizet megtisztító Envia Vivo egy új fejlesztés, mely eltávolítja a nehézfém-szennyeződést. A járművekből kijutó nehézfémet a csapadék az utakról lemossa, amit ha nem hatástalanítanak, bekerülhet a víz körforgásába, majd közvetett módon a növényekbe, az állatokba és az ember szervezetébe.

A szennyező anyagok milyen formában kerülnek ki a járművekből?

Többnyire üzemanyag formájában kerülnek ki ezek a szennyeződések. Ilyenek az el nem égett és a különböző mértékben elégett üzemanyagok, a járművek adalékanyagai, égési végtermékei. Ismeretes más szennyezőanyag-forrás is, ez a gépjárművek alkatrészeinek kopásából adódik, ez tartalmazza a fémes összetevőket. Ezek a fémes összetevők szennyezhetik a felszíni és felszín alatti vizeinket.

Milyen károkat okozhat a nehézfém-szennyeződés a környezetben?

Sokszor a hétköznapi ember a nehézfémek alatt csak a mérgező hatású fémeket érti (pl.: ólom, higany). A nehézfémek kategóriájába tartozik például a réz vagy a cink, melyek az élő szervezetek számára kis koncentrációban orvosságként hat (gondoljunk a hiánybetegségekre), nagy mennyiségben már mérgezőek lesznek.

A közlekedés során a talajba került nehézfém egy idő után mobilizálódik, és egyfajta időzített bombaként vannak jelen a környezetben. Ha kioldódnak, akkor az élő szervezetekben nagy károkat okozhatnak. Például kadmium okozta megbetegedés az Itai-Itai vagy a Minamata-betegség, amit a nem toxikus képességű higany-szulfát oxidációja következtében keletkezett metil-higany vált ki.

A Pureco megoldása az autóutak mentére: Enviva Vivo

Az utak menti víznyelőkbe telepíthető rendszer két fázisban hatástalanítja a szennyezett csapadékvizeket. Első lépés a hagyományos olajelválasztás, második a csapadékvíz hordalékában található szennyeződések leválasztása. A technológia megnevezése szubsztrát technológia, amely alkalmas a nehézfémek kiszűrésére (pl.: nikkel, króm, ólom), valamint határérték alatt tartására (2 mg/l alatt). A szűrést követően a szennyezett víz a csatornába haladhat tovább a befogadó felé. A tisztítási kapacitás 5 mg/l.

Az berendezésnek alacsony a beszerelési költsége, de az utólagos felszerelést is lehetővé teszi az Envia Vivo. A berendezésre felszerelt betekintő ablakkal ellenőrizni lehet a folyamatokat. Az alkatrészei hosszú ideig működőképesek, tisztítások után is felhasználhatóak. Ha elhasználódott bármely eleme, nem lesz belőle veszélyes hulladék.

Forrás: Hírklikk