Mégsem lesznek pénzügyi szankciók Magyarország ellen a választások előtt?

HírKlikk 2022. január 28. 17:30 2022. jan. 28. 17:30

Magyarországot aligha fenyegetik pénzügyi szankciók az április 3-ra kitűzött választások előtt – erről beszélt Didier Reynders az EU igazságügyi biztosa a Politico című amerikai portál európai kiadásának adott interjúban. Ezt több okra is visszavezette. 

Az okok között említette, hogy az EU Bizottsága várja az Európai Bíróság ítéletét az úgynevezett jogállamisági mechanizmus legális voltával kapcsolatban, és amíg nincs meg az ítélet, nem szándékozik lépni. A bíróság döntése egyébként február 16-án várható – emlékeztetett a Politico

Reynders egy másik  okként említette, hogy ha a testület legálisnak minősíti a mechanizmust, és a bizottság úgy dönt, hogy visszatartja a Magyarországnak szánt támogatásokat, mielőtt ez a valóságban megtörténhet, végig kell mennie egy hosszadalmas oda-vissza folyamaton, mielőtt be tudja nyújtani a végleges javaslatát az Európai Tanácsnak. Reynders rámutatott: mindez azt jelenti, hogy nem várható végleges döntés a magyarországi választások előtt. 

A biztos a terjedelmes interjúban hosszan beszélt arról, hogy Lengyelországban – ahol az EU-t legfőként az igazságszolgáltatás függetlenségével összefüggő kérdések sora, valamint az LGBTQ-ellenesség  aggasztja –  a jelek szerint a koalíción belüli problémák is akadályozzák a közeledést a problémák megoldásában, de azért az EU nyomásgyakorlása elér némi hatást. Magyarországon ezzel szemben a problémák hosszú listájáról van szó, így sok más között a korrupcióról, a sajtószabadságról, az akadémiai szabadságról, a migrációs politikáról és az LGBTQ közösség diszkriminációjáról.  

Forrás: Hírklikk