Mégsem múlt el a veszélyhelyzet?

Bánó András 2020. május 27. 08:12 2020. máj. 27. 08:12

Az egyszerű ember azt gondolhatta, ha a kormány benyújtja a törvényjavaslatot a Parlamentnek, akkor másnap megtárgyalják, Áder pedig azon nyomban aláírja, ahogy Kövér házelnök átküldi neki. Rá kellett jönni azonban, hogy ez nem így van.

A javaslatot benyújtó Varga Judit miniszter ugyanis azt mondta: csak június 20-án, tehát több mint három hét múlva szűnhet meg a veszélyhelyzet.

De miért? – kérdezhetnénk az ismert, náthával kapcsolatos reklámot idézve. Vajon mi történhet három héten keresztül? Újabb és újabb rendeletekre készül a kormány?

Júliusig ingyenes marad a parkolás. Ez is érthetetlen. Ha nincs veszélyhelyzet, miért nem kaphatnak parkolási bevételeket az önkormányzatok még több mint egy hónapon keresztül?

Marad az operatív törzs, mert irányítja a felkészülést a járvány második hullámára. Senki nem tudja megmondani, hogy biztosan lesz-e második hullám.  

Megtartja a kormány a kórházparancsnoki rendszert. A parancsnokok megbízatása alatt fontos, a gyógyításhoz szükséges orvosi védőeszközök tűntek el néhány kórházból. A megindított büntetőeljárások eredményeiről vagy eredménytelenségeiről semmilyen tájékoztatást nem kapott a nyilvánosság.

Megszűnik az állami tisztviselők külföldi utazási tilalma. Újra repülhetnek kikapcsolt transzponderrel állami tisztviselők titkosított útjaira a honvédség kormánygépei?

Egy jó hír mindenképpen van: noha a rémhírterjesztési passzus hatályos marad, de csak különleges jogrend esetén alkalmazzák. A tényállás is marad, de eljárást nem kezdeményeznek.

Kérdés, mi van akkor, ha a kormány meggondolja magát ez alatt a három hét alatt? Semmi. Majd Semjénnel ezt a törvényjavaslatot is visszavonatják, mint az egyszer használatos műanyag eszközök tilalmáról szóló jogszabály-tervezetet.