Megsértette a szlovák főügyészség Hernádi Zsolt jogait az ellene kiadott elfogatóparanccsal kapcsolatban

HírKlikk 2020. február 11. 19:24 2020. feb. 11. 19:24

Megsértette a szlovák főügyészség Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának az igazságos eljárásra és jogi védelemre vonatkozó alapvető jogait – mondta ki kedden a szlovák alkotmánybíróság, amely így jogosnak ítélte az olajipari óriás vezetőjének egy korábbi – az ellene Horvátországban kiadott elfogatóparanccsal kapcsolatban beadott – panaszát.

A bírósági döntés, amelyről elsőként a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség számolt be, a Hernádi ellen egy zágrábi bíróság által még 2015-ben kiadott elfogatóparancs szlovákiai végrehajtásával áll összefüggésben.

A szlovák alkotmánybíróság azt vizsgálta, hogy amikor az elfogatóparancsról szóló bejegyzés bekerült a schengeni információs rendszerbe, és azt a szlovák főügyészség is bejegyezte, kellőképpen élt-e azzal a jogkörével, hogy a bejegyzésről előzetes vizsgálatot folytasson.

Az alkotmánybíróság mostani döntése kimondta, hogy a főügyészség nem élt ezen jogkörével olyan mértékben, ahogy azt a vonatkozó előírások szabályozzák, és ezzel megsértette a panaszosnak az igazságos eljárásra és egyéb jogi védelemre vonatkozó alapvető jogait.

Az alkotmánybíróság mostani döntésével érvénytelenné tette a főügyészség 2018-as keltezésű bejegyzését, és az ügyet további vizsgálatra visszautalta a főügyészségnek. A főügyészségnek a döntés alapján, ismételten foglalkoznia kell a panaszos beadványával, és meg kell térítenie a panaszosnak az eljárással kapcsolatos, 1038 eurót kitevő költségeit is.

Hernádi Zsolt ellen a horvát ügyészség 2013-ban emelt vádat, mert szerintük a Mol vezetője 2008 és 2009 között tízmillió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader akkori horvát kormányfőnek. A Mol
Nyrt. és Hernádi Zsolt visszautasította a vádakat.

Forrás: MTI/Hírklikk