Megsértették Orbánt a parlamentben, büntetni akart az elnök

HírKlikk 2019. június 18. 08:26 2019. jún. 18. 08:26

Szilágyi György jobbikos képviselő az Országgyűlésben hétfőn a miniszterelnöknek azt mondta: "önnek a legfőbb hobbija az uralkodáson kívül a foci", a világ végére is hajlandó elmenni ezért luxus magánrepülőgéppel. Úgy fogalmazott: "van valami beteges vonzódás a luxusgépekhez az ön részéről".

Mondatai elhangzása után az elnöklő Latorcai János KDNP a kirívóan sértő kifejezés használata miatt elvette a szót a képviselőtől, és szavazásra bocsátotta, hogy Szilágyi Györgyöt a hétfői napra házszabálysértés miatt zárják ki az ülésről. 

A Ház azonban nem volt határozatképes, így a képviselő folytathatta felszólalását. 

Szilágyi György azt mondta: a miniszterelnök az utazásokat a vagyonnyilatkozata alapján nem engedhetné meg, ezért arra kérte Orbán Viktort, mutassa meg az utazás számláit és adjon választ arra, miből fizette ki azokat.

Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: miniszterelnökként és magánemberként is minden szabályt és törvényt betart. Amikor kétség merült fel, a kérdést a mentelmi bizottság megvitatta, döntését pedig tudomásul vette és betartja. 

"Egyébként pedig úgy emlékszem, mint ha egyszer Rióban találkoztam volna önnel az olimpián" - jegyezte meg a kormányfő.

Szilágyi György erre azt felelte: akkor mindkettejük hivatalos útját az Országgyűlés állta. 

Orbán Viktor válaszában megjegyezte: Szilágyi György korábban a szerencsejáték-törvény ellen harcolt, majd kiderült, hogy három nagyobb cégben is a rokona az ügyvezető. "Tud-e olyan ügyért is harcolni, amiért nem fizetnek önnek? - kérdezte.

Az Origo később megkereste a parlament sajtóirodáját Szilágyi riói útja ügyben. Azt közölték, az Országgyűlés Hivatala sem repülőjegyet sem szállásköltséget nem fizetett SzilágyiGyörgy jobbikos képviselőnek a 2016-os  olimpiára.

A hírportál cikke úgy folytatódik: Szilágyi György útját a Budapest 2024 kft. állta.

Forrás: MTI