Megszavazta a román szenátus a helyhatósági választásokról szóló törvénytervezetet

HírKlikk 2020. július 7. 16:15 2020. júl. 7. 16:15

Megszavazta a román szenátus  a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által beterjesztett törvénytervezetet, amely szeptember 27-ére tűzi ki a helyhatósági választásokat.

Romániában júniusban kellett volna önkormányzati választásokat tartani, azonban a koronavírus-járvány miatt, nem rendezték meg. Hosszas alkotmányossági viták és politikai csatározások után, végül az önkormányzati tisztségviselők megbízatásának lejárta előtt néhány nappal lépett hatályba a törvény, amely november elsejéig meghosszabbítja mandátumukat.

A jogszabály a parlamentre bízta, hogy sarkalatos törvényben határozza meg a voksolás időpontját. Erről két azonos témájú törvénytervezet került a szenátus elé, amelynek baloldali többsége kedden nem a jobbközép kisebbségi kormány, hanem az RMDSZ tervezetét fogadta el.

A kormányzati törvénytervezet – a választási bizottság tagjainak javadalmazásától kezdve, a részvételi adatokat valós időben összegző elektronikus rendszer működtetéséig – számos szervezési részletre kitért.

Az RMDSZ tervezete eredetileg egyetlen, a voksolás dátumát meghatározó cikkelyből állt, de ezt a szenátusi többség további tizenkét, a voksolás megszervezését részletező, a kormányzati tervezetben is szereplő előírással egészítette ki. Egyebek mellett, az is belekerült, hogy a szavazólapokat a Hivatalos Közlöny nyomtatja ki, és – tekintettel a járványhelyzetre – a választási bizottságok tagjai ingyenes egészségügyi védőfelszerelésekre jogosultak.

Ludovic Orban a koronavírus-járvány miatt azóta ismét beiktatott kormányát azért buktatta meg februárban a parlament baloldali többsége és az RMDSZ, mert csak így tudták megakadályozni az általuk ellenzett kétfordulós polgármester-választás bevezetését.

Ha már nem sikerült kétfordulóssá tenni az önkormányzati választást, a jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) most azt javasolta, hogy – a 2018-as, érvénytelenül zárult alkotmánymódosító népszavazáshoz hasonlóan – kétnapos legyen a voksolás. Azzal érveltek, hogy a koronavírus-járvány miatt, a szavazóhelyiségekben kevesebb ember lehet jelen egyszerre, és időbe telik, amíg minden voksoló után fertőtlenítik a fülkéket. Az USR javaslatát a többség elvetette.

Az önkormányzati választások kitűzéséről szóló törvénytervezet a kétkamarás bukaresti parlament képviselőházában véglegesítik.

Forrás: MTI