Megszűnik a kalocsai női börtön?

HírKlikk 2018. szeptember 26. 05:00 2018. szept. 26. 05:00

Font Sándor, a választókerület országgyűlési képviselője találkozott a Kalocsára látogató dr. Tóth Tamás bv. vezérőrnaggyal, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokával, hogy tisztázzon vele egy múlt heti, kiskunhalasi tájékoztató után szárnyra kapott híresztelést, amely szerint megszűnhet a Kalocsai Fegyház és Börtön.

A múlt pénteki sajtóeseményen Bányai Gábor, a kiskunhalasi térség országgyűlési képviselője jelentette be a halasi büntetés-végrehajtási intézmény jövőre esedékes megnyitását, közölve, hogy többségében Kalocsáról érkező, női fogvatartottakkal töltik majd fel, arra az időre, amíg a kalocsai intézmény felújítás alatt áll.

Font Sándor a hétfő délelőtti állománygyűlés előtt beszélt a bv. országos parancsnokával. A képviselő a személyes találkozó után a következő tájékoztatást adta a Petőfi Népének: „Semmilyen tekintetben nem változik a kalocsai intézet funkciója”, ahogy megmarad a börtön falain belül működő varroda is, ugyanakkor „lesz bizonyos fogvatartotti és állományi mozgás”.

A fideszes országgyűlési képviselő a téma kapcsán emlékeztetett: az ország bv. intézeteinek túlzsúfoltsága miatt a kormány elindított egy börtönépítő programot, aminek szerves része a kiskunhalasi intézet létrehozása, ez a folyamat pedig érinti Kalocsát, hiszen itt is nagyszabású modernizálás és rekonstrukció zajlik.

A Kalocsai Fegyház és Börtön 6327 m2-es alapterületén (ebből a varroda közel 3800 m2), a büntetés-végrehajtás honlapja szerint, 73 lakózárka található.

A teljes intézmény 240 fő befogadóképességgel bír, viszont a fegyház és börtön fokozatú, életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt, illetve előzetes letartóztatásban lévő női és kisebb számban férfi fogvatartottak létszáma napjainkban meghaladja a 350-et.

Forrás: Petőfi Népe