Megszüntette a Fidesz Czeglédy Csaba mandátumát

Márkus 2018. július 15. 10:29 2018. júl. 15. 10:29

Megszűnt Czeglédy Csaba mandátuma, mivel egy éven keresztül nem vett részt a szombathelyi közgyűlés munkájában – írja az Origo.

A portál cikke szerint a helyi választási bizottság október 14-ére írta ki az új voksolást. A törvényi határidőket figyelembe véve augusztus 27-től szeptember 10-ig lehet majd jelöltet állítani a pártoknak. 

Ahogy korábban a hvg.hu nyomán a Sztárklikk is megírta,

Szombathely fideszes polgármestere az eredetileg tervezett időpontra, június 7-re nem hívta össze a megyei jogú város közgyűlését. Ha ezt megteszi, akkor azon az előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csabát kérelmére előállítás keretében odavihették volna. Ezt nyilván nem kockáztathatta meg a fideszes vezetés, mert Czeglédy megjelenése nagy médiaérdeklődést váltott volna ki és akkor egy esetleges felszólalásáról is beszámolnak. Másrészt, akkor nem veszítette volna el a képviselői mandátumát.

Megírtuk azt is, hogy az önkormányzati törvény kimondja: az önkormányzati képviselő megbízatása megszűnik abban az esetben, ha "annak az ülésnek az időpontjától, amelyről első ízben távol maradt, egy éven át nem vesz részt a képviselő-testület ülésén".

Czeglédy a tavaly nyáron indult büntetőügye miatt a 2017. június 15-i ülésen már nem tudott megjelenni. Innen számít az egy éves határidő, ezért is volt fontos számára, hogy a június 7-re tervezett ülésen ott legyen.

Ügyvédje útján mindezt Czeglédy "rendkívül tisztességtelen és joggal való visszaélés"-nek nevezte, ami egyben szerinte hivatali visszaélés is. Ezért ha valóban ilyen formában vesztené el mandátumát, minden jogi eszközt kihasználva küzdene a döntés ellen – üzente.