Megszüntették a Magyar Posta és az FHB összefonódásai miatt indult nyomozást

HírKlikk 2020. október 27. 20:20 2020. okt. 27. 20:20

Négy évbe és hat ügyészségi hosszabbításba került az, hogy ne történjen semmi.

Pont került egy, a Magyar Posta és FHB Bank összefonódása miatt indult rendőrségi eljárásra: a Nemzeti Nyomozó Iroda korrupcióellenes részlege még tavaly december 18-án szüntette meg a nyomozást – közli a Népszava Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és Polt Péter legfőbb ügyész levélváltása alapján.

Az ellenzéki politikus még 2016-ban tett feljelentést a posta és a bank tranzakciós és üzleti ügyei miatt. Ezeket azért kifogásolta, mert az akkor még Spéder Zoltán érdekeltségének számító, magántulajdonú FHB állami erőforrásokat használhatott a Magyar Postával kötött megállapodások, és a vele közösen létrehozott cégek segítségével – a Magyar Posta például a bankba vásárolta be magát, a bank pedig a posta pénzszállító cégének egy részét vette meg. 

Az ügyben csalás miatt indult eljárás. Tóth összefoglalója alapján vizsgálták a Magyar Posta Zrt. és az FHB Jelzálogbank Nyrt. között létrejött részvény adás-vételi szerződést, az FHB Jelzálogbank Nyrt. kötvénykibocsátását, valamint a Magyar Posta Zrt. tulajdonában álló gazdasági társaságok értékesítését és a takarékszövetkezeti rendszer integrációja során kötött egyes szolgáltatási szerződéseket.

Az ügyészség 2016 és 2018 között összesen hatszor hosszabbította meg az ügyet, majd 2018 júliusától határidő nélkül zajlott tovább az eljárás, egészen a tavaly decemberi lezárásig.

A hatósági procedúra teljes ideje alatt egyetlen gyanúsítottat sem hallgattak ki.

Polt Péter szerint, arról egyébként Pintér Sándor belügyminisztert kellene megkérdezni, hogy miért tartott ennyi ideig a nyomozás, és hogy milyen érdemi megállapításokat tettek közben a rendőrök.

Forrás: Népszava