Megtámadták Karácsony népszavazási kérdéseit

HírKlikk 2021. szeptember 14. 18:35 2021. szept. 14. 18:35

Karácsony Gergely mindkét hitelesített népszavazási kérdését megtámadták a Kúrián: a Fudan-referendumról szólót magánszemélyek és a Volner Párt, míg az álláskeresési járadék kilenc hónapra hosszabbításáról szólót magánszemélyek és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is.

Hat felülvizsgálati kérelem is érkezett a szeptember 14-i, 16 órás jogorvoslati határidőig Karácsony Gergely főpolgármesternek a Nemzeti Választási BIzottság (NVB) által augusztus 30-án jóváhagyott népszavazási kezdeményezéseire – tudta meg a hvg.hu a Nemzeti Választási Irodától (NVI).

Az NVI tájékoztatása szerint a Fudan Egyetem beruházásáról szóló népszavazást hitelesítő határozattal szemben három felülvizsgálati kérelmet adtak be: kettőt magánszemélyek, egyet pedig az ex-jobbikos Volner János pártja, a Volner Párt. A másik, az álláskeresési járadék (korábbi nevén munkanélküli segély) folyósításának háromról kilenc hónapra emelését célzó kérdést szintén hárman támadták meg: két magánszemély és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

Karácsony Fudan-os kérdése a nyáron, heves ellenzéki tiltakozás és tízezres budapesti tüntetés ellenére megszavazott Fudan-törvény visszavonására irányul, amellyel a kormány a kínai egyetem budapesti kampuszának létrehozását alapozta meg. 

A főpolgármester július 21-én öt kérdést nyújtott be, másik három kérdését annak idején elutasította az NVB. Ezek az autópályák 35 éves koncesszióba adásáról és az Európai Ügyészséghez csatlakozásról, valamint a 60 év felettiek ingyenes antitest-tesztjének biztosításáról szóltak volna. 

Forrás: hvg.hu