Megújul a Széna tér

HírKlikk 2021. október 25. 04:00 2021. okt. 25. 04:00

A főváros által biztosított forrásból, a II. kerület kivitelezésében újulhat meg a Széna tér, írta Őrsi Gergely II. kerületi polgármester a Facebookon, miután időkapszulát helyezett el V. Naszályi Márta I. kerületi polgármesterrel és Karácsony Gergely főpolgármesterrel október 23-án. Az időkapszulába valamennyi megemlékező helyezhetett el üzenetet, műalkotást vagy éppen idézetet.

Olyan köztér létrehozása a cél, ahol jelentős mértékben nő a zöldfelület, de változatlanul jól átjárható marad, hiszen jelenleg is leginkább átközlekednek a Széna téren az emberek – írta Őrsi. Emellett emlékparkot építenek, ahol „méltó körülmények között ápolhatjuk közelmúltunk emlékeit, hogy segítsük örökölt történeti traumáink közös feldolgozását" – tette hozzá.

Az emlékparkban a helyszín történelmi jelentőségét több különböző tájépítészeti elem és művészeti alkotások idézik fel.

– Helyet kap a téren három kronoszkóp, megépül az „Emlékek útvesztője” installáció, amely a burkolati felületbe elhelyezett versidézetekkel segíti a történelmi események felidézését.

– Az egykori városfal szintén burkolatban elhelyezett installációként jelenik majd meg.

– Egy közeli tűzfalon pedig – a tervek szerint – egy nagy felületű művészeti alkotás idézi majd meg az ’56-os események emlékeit őrzők személyes gondolatait, interaktív formában.

A koncepció szerint az ’56-os eseményeknek vízjátékkal is emléket állítanak.

A munka hamarosan kezdődik – írta Őrsi Gergely, pontos dátumot nem említve.