Megújult az újságíró szövetség vezetése

HírKlikk 2021. május 29. 19:05 2021. máj. 29. 19:05

Új elnöke van a Magyar Újságírók Országos Szövetségének. A legrégebbi és legnagyobb hazai médiaszakmai szervezet élére Kocsi Ilonát választották Hargitai Miklós helyére. Az online megtartott mai tisztújító küldöttgyűlésen jelentősen átalakult valamennyi vezető testület.

Kocsi Ilona arra számít, hogy a szövetség tagsága partnere lesz a szervezet szerinte szükséges megújításában. A Magyar Hírlap és a Világgazdaság egykori főszerkesztője szerint mindennapos harcot kell folytatni a szólás szabadságának visszaszerzéséért, ki kell állni a demokratikus nyilvánosságért és tiltakozni kell a sajtószabadság bármilyen korlátozása ellen. Úgy véli, a MÚOSZ a nyilvánosságnak, a szólás szabadságának, a tisztességes, alapos, szakmailag hiteles tájékoztatásnak az egyik legfőbb intézménye Magyarországon. Az elmúlt évek politikai-hatalmi törekvései folyamatosan mellőzték, leértékelték, ám ettől e feladat ellátása még erőteljesebbé, létkérdéssé vált – mondta az új elnök. Elődje, Hargitai Miklós, a Népszava főszerkesztő-helyettese négy évig töltötte be a posztot, most az elnökség póttagja lett. A küldöttgyűlés résztvevői megköszönték eddigi munkáját. 

A tanácskozáson tiszteletbeli elnököt is választottak. A posztra a Kossuth-díjas fotóművész, a rövidesen 90 éves Keleti Éva került. A szövetség két alelnöke Gönczi Mária – aki eddig is betöltötte ezt a tisztséget –, valamint Vicsek Ferenc lett. Az összesen 12 tagú elnökségben rajtuk kívül is szerepet vállalt több ismert újságíró, s mellettük az ifjabb korosztályt képviseli Mészáros Márton, aki még egyetemista, bár több lapban rendszeresen publikál, valamint Gordon Eszter, aki már ismert fotográfus. Megújultak a szervezet bizottságai is, az ellenőrző testület élére Meskó László került, míg az etikai bizottság vezetője lapunk vezető szerkesztője, Sebes György lett. 

Kocsi Ilona arról is beszélt, bízik benne, hogy programok szervezésével és új bevételi források keresésével sikerül kiszélesíteni az újságíró szövetség tevékenységét, miközben erősíteni tudják a demokratikus nyilvánosság erejét. 

Forrás: Hírklikk