Megvan, ki a felelős az időpontfoglalási rendszer összeomlásáért

Föld S. Péter 2021. május 1. 07:42 2021. máj. 1. 07:42

Terheléses támadás érte pénteken a koronavírus elleni védőoltásokhoz időpontfoglalást biztosító informatikai rendszert, ezért leállt a vakcinákra való jelentkezés lehetősége – ezt közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője. „A támadást felelőtlen emberek követték el" – tette hozzá Kiss Róbert.

Rögtön sejtettük, de azért jó, hogy hivatalosan is megerősítették. Bármekkora összegben fogadtunk volna arra, hogy felelőtlen emberek állnak a háttérben. Azaz, mi magunk, állampolgárok. Merthogy többen jelentkeztünk a kínai vakcinánál jobb hírű Pfizer oltóanyag elfogadására, mint amire az illetékesek számítottak. Mi okoztuk tehát a rendszer túlterhelését, miattunk nem tudta a kormány a napnál is fényesebben bebizonyítani, hogy a helyzet magaslatán áll, teszi a dolgát, és minden körülmények között számíthatunk rá.

Az idősebbek még bizonyára emlékeznek arra, hogy a néhai egypártrendszer idején létezett egy IKV nevű cég, leánykori teljes nevén Ingatlankezelő Vállalat. Ennek az intézménynek a rengeteg problémája kizárólag abból adódott, hogy voltak lakók. Lakók nélkül ez a vállalat hibátlanul működött volna, de sajnálatos módon, a lakóknak mindenféle ügyes-bajos dolgaik voltak, ezért nem tudta magából a máskülönben minden tekintetben kiváló cég a maximumot kihozni.

Most is ez van, semmi sem változott. Nem a kormány a hibás, nem ők alkalmaztak alkalmatlanokat a feladatra, hanem mi, oltásra várók vagyunk túlságosan mohók. Most, rögtön akarunk mindent – de legalábbis azonnal –, aztán csodálkozunk, hogy a rendszer nem képes kielégíteni az igényeinket. 

Március elején már történt hasonló, akkor is jól kiszúrtunk a rendszerrel. Le is kellett fújni a tömeges oltásként meghirdetett akciót. 74 ezer ember beoltását tervezte akkor egy hétvégén a kormány, de a projekt rögtön az elején káoszba fulladt, és nem lett semmi az egészből.

Megvannak hát a mostani bukta felelősei: a felelőtlen emberek miatt omlott össze a rendszer. Márpedig, tetszik, nem tetszik, mindig mi vagyunk a felelőtlen elemek: miattunk kellett alapítványokba menteni a közvagyon egy nem elhanyagolható hányadát, mert – mint ahogyan egy kiváló bátor ember, Hubay György fideszes képviselő megfogalmazta – meg kellett akadályozni, hogy a nemzet javai idegenek kezébe kerüljenek. Hogy kik azok az idegenek, akiktől meg kellett óvni a vagyont, azt a képviselő nem részletezte, így kénytelenek vagyunk a saját képzelőerőnkre hagyatkozni. Mi vagyunk az idegenek, akik bár itt élünk a saját hazánkban, de ezek szerint mégis mások vagyunk, mint azok, akik idegennek tartanak bennünket.

Mi vagyunk a felelősek, mert a kormány soha, semmiért nem felelős. Sem a mérhetetlenül magas inflációért, sem az államadósság növekedéséért, de még a sajnálatosan sok halottért sem a kormány a felelős. A kormány kizárólag a sikereket veszi a nevére, sőt, amikor csak teheti, mások sikereit is átvállalja. Néhány éve, amikor a horvát labdarúgó válogatott bravúrosan szerepelt egy nemzetközi tornán, kiderült, hogy a horvát foci – Orbán Viktor megfogalmazása szerint – a mi kutyánk kölyke. Amikor megtudta a világ, hogy a Pfizer vakcinájának kifejlesztésében egy Magyarországról elszármazott (elüldözött?) kutatónő is jelentős szerepet játszott, akkor őt örök és megbonthatatlan miniszterelnökünk kisújszállási asszonyságnak nevezte, majd közölte, hogy a Pfizer kicsit magyarnak is mondható, lévén az amerikai pénz mellett magyar ész van benne.

Most tehát jobb híján, mi vagyunk a felelősek. Mi okoztuk a galibát, miattunk van, hogy a mindig bölcs és igazságos Kedves Vezető irántunk való jósága nem tud kiteljesedni és a maga fényességében megmutatkozni. Összeomlasztottuk a rendszert, amely pedig miattunk jött létre. Úgy kell nekünk, tetszettünk volna forradalmat csinálni!