Megy az adok-kapok az SZFE és az ÁSZ között

HírKlikk 2020. szeptember 9. 17:41 2020. szept. 9. 17:41

Több nyilvános üzenetet is váltott az Állami Számvevőszék és a Színház- és Filmművészeti Egyetem.

Ahogy arról már mi is beszámoltunk, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) számláján jelenleg nincs egy forint sem. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) erre utalva, tegnap közleményt adott ki, miszerint az SZFE gazdálkodásával már tíz éve is baj volt.

A 24.hu arról számol be, hogy a mai napon az SZFE közleményben reagált a közleményre, Szerintük az ÁSZ nem ismer fontos tényeket, de nem is kell ismernie, mivel kormányzati igényt szolgál ki.

Ez az bejelentés sem maradt válasz nélkül, ugyanis reagált az ÁSZ, szerintük ők már tavaly ősszel hangsúlyozták, hogy gond van az egyetem pénzügyeivel és a friss közleményükkel csak hárítják a felelősséget és magyarázkodnak az SZFE leköszönő vezetői.

„Az Állami Számvevőszék több mint tizenhat hónappal ezelőtt, 2019. május 2-án közölte, „Mivel az egyetem gazdálkodása évek óta nem felel meg a törvényi előírásoknak, ezért a közpénzek szabályszerű felhasználása és a közvagyon védelme érdekében, indokolt megfontolni az SZFE közfeladatainak más szervezeti keretek között történő ellátását.” Az ÁSZ tényeken alapuló megállapításait bizonyító jelentések: 201520182019.

Az ÁSZ célja a közpénzek és a közvagyon védelme, a közpénzügyek fejlesztése. Helyes, hogy az SZFE távozó vezetése megkezdte az átadás előkészítését. Az új vezetés feladata, hogy gondoskodjon az átvétel megvalósításáról. Az SZFE legutóbbi, 2019-ben lezárt ellenőrzése során, a jelentéstervezetet – ahogy minden esetben – az ÁSZ észrevételezésre megküldte az SZFE vezetőinek. Az SZFE rektora és kancellárja a jelentéstervezet megállapításaira nem tettek észrevételt, nem vitatták az ÁSZ bizonyítékokon és tényeken alapuló megállapításait.

Mindezek ismeretében, érthetetlen az SZFE távozó vezetőinek mai közleményében olvasható felelősséghárítás és magyarázkodás” – olvasható Horváth Bálint szóvivő közleményében.

Forrás: 24.hu