Méhcsaládonként ezer forintnyi támogatást kaphatnak a méhészek

HírKlikk 2020. február 22. 11:30 2020. feb. 22. 11:30

A méhészek méhcsaládonként ezer forintnyi támogatást kaphatnak, ami éppen a duplája az eddigi támogatásnak – mondta az agrárminiszter szombat reggel, az M1 aktuális csatornán.

Nagy István közlése szerint, eddig 6500 méhész jelentkezett a támogatásra, és reményét fejezte ki, hogy az intézkedéssel elősegíthetik a beporzást, ami mind a nemzetgazdaság, mind pedig az ökoszisztéma miatt nagyon fontos.

Hozzátette, méhek nélkül minden harmadik élelmiszer eltűnne a boltok kínálatából, s ez a tény önmagában jelzi, komolyan kell venni a méhállomány állapotát.

A miniszter kiemelte, mivel a klímaváltozás és a kémiai szerek hatására eltűntek a vad poszméhek, így a házi méhek egyedül maradtak a beporzással, ezért nagyon kell vigyázni rájuk.

Ugyanakkor a méhészek csak a méz előállításával nem tudnak elegendő jövedelemhez jutni, ezért van szükség a támogatásra, amely „kedvet csinál" számukra ahhoz, hogy folytassák a gazdálkodást – mutatott rá.

Nagy István beszélt arról is, hogy a kormány fásítási programjának köszönhetően, 2030-ra az ország területének 27 százalékát boríthatja erdő.

Ismertetése szerint, a programnak három része van: az első a faültetés, illetve az erdők megújítása, a második a magánerdők tulajdonosainak lehetővé tenni, hogy minél többet ültethessenek, a harmadik az önkormányzatoknak, civil szervezeteknek szóló pályázat, amely összesen 500 millió forintos kerettel terek, parkok, utak fásítását célozza.

A magánerdők tulajdonosai támogatást kaphatnak – hektáronként ötmillió forintot –, ha bükköt vagy tölgyet ültetnek, továbbá jövedelempótló támogatásban is részesülhetnek az erdőültetés után 12 évig – fűzte hozzá.

Kitért arra is, hogy a kormány támogatja az öntözési közösségek magalakulását. Az egyszerűsített öntözési törvény lehetővé teszi, hogy jelentősen nőjön az öntözött területek mérete. Rámutatott, 87 500 hektáron öntöznek jelenleg Magyarországon, de arra számítanak, hogy két éven belül ez 200 ezerre, 2030-ra pedig 400 ezer hektárra nő.

Forrás: MTI/Hírklikk