Mellár szerint Orbánék a kommunistáknál is rosszabbak

2018. szeptember 18. 14:40

Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselője azt kérdezte kedden az Országgyűlésben, milyen alapon döntött úgy az illetékes tárca vezetője, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetét be kell zárni.

Felidézte, két éve maga is részt vett abban az átvilágításban, amelyet a Magyar Akkreditációs Bizottság végzett, és amely megállapította, hogy az intézet  kiválóan működik. 

 

Szerinte ha politikai akcióról van szó, akkor a kormány rosszabb, mint a kommunista kormányok voltak a '70-es és '80-as években, amelyek bár nem szerették az intézetet, nem vetemedtek arra, hogy bezárják.

Reméli, hogy a kormány módosít álláspontján, mert a kutatóélet ellehetetlenítése hosszú távon komoly veszélyt jelent az országnak - mondta. 

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: folynak a tárgyalások a minisztérium és az akadémia között, az átalakítás folyamatában részeket kritizálni pedig könnyű, de nem előrevivő dolog. Megjegyezte: Mellár Tamás valószínűleg azért beszélt a kommunista korszakról, mert jobban ismeri, milyen eljárások voltak akkor szokásosak, mint a kormányoldal.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány mindig azt az álláspontot képviselte, hogy Magyarország versenyképessége érdekében a párhuzamosságokat kiiktató, és a hiányterületekre koncentráló, az erőforrások harmonikus elosztásán alapuló, hatékony struktúrát hoz létre a kutatás területén. Miközben 2010 előtt az párt, amellyel a Párbeszéd most szövetségben van, megpróbálta kivéreztetni a tudományos intézethálózatot, addig most a kormány tárgyal - jegyezte meg.

Forrás: MTI