Méltatlansági eljárást indítanának Keszthely fideszes vezetői ellen

HírKlikk 2022. január 26. 11:28 2022. jan. 26. 11:28

Nagy Bálint, Keszthely fideszes polgármestere és az ugyancsak kormánypárti alpolgármestere Vozár Péterné ellen méltatlansági eljárást kezdeményezett a helyi ellenzékiekből álló Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület (KÉVE) – írja a 24.hu

A társaság azt sérelmezi, hogy a városvezetők éveken keresztül különböző gazdasági társaságok felügyelőbizottsági és igazgatósági tagjaiként díjazásban részesültek, amit tilt az önkormányzati törvény.

A politikusok idén január közepén mondtak le céges megbízásaikról, miután a portál rákérdezett az összeférhetetlenségre. A kezdeményezők szerint a város vezetői olyan cégek felügyelőbizottságaiba és igazgatóságaiba ültek be, és vettek fel ezért tiszteletdíjat, amelyek a polgármesterei és alpolgármesteri tisztségeikkel összeférhetetlenek.

Ugyanakkor – mint írják –, az összeférhetetlenség megállapítására irányuló beadványt csütörtökön zárt ülésen tárgyalni fogja a keszthelyi képviselő-testület, ám az eredmény borítékolható. Az önkormányzat pénzügyi és ügyrendi bizottsága ugyanis kedden már megvitatta az ügyet, és a fideszes többségű testület szerint mivel a kifogásolt állásokat az alpolgármester és a polgármester már nem tölti be, a „beadványokban foglaltak érdemi vizsgálatára okot adó körülmények nem állnak fenn”.

Weller-Jakus Tamás, a KÉVE elnöke szerint ugyan a tavaly, egy „salátatörvényben” módosított összeférhetetlenségi szabályok azóta lehetővé teszik, hogy települési tisztségviselők is betölthessenek felügyelőbizottsági vagy igazgatósági posztokat, de mindezért nem vehetnek fel díjazást. Ezzel szemben Nagy Bálint és Vozár Péterné is sok százezer forintos tiszteletdíjakat vehetett fel 2021-ben is.

A lap megjegyzi, Nagy Bálint polgármestert a Fidesz egyéni országgyűlési képviselőjelöltként indítja Zala megye 2. számú választókerületében, s ha megválasztják, újabb összeférhetetlenség alakul ki.