Melyik vakcina a legnépszerűbb a magyarok körében?

HírKlikk 2021. január 15. 15:30 2021. jan. 15. 15:30

A Pulzus Kutató friss közvélemény-kutatásából kiderül, a kínai vakcinát nem preferálják a magyarok.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a járvány megállításához a lakosság széles körű immunizálására van szükség – vagy fertőzés és gyógyulás, vagy védelem a vakcina által. A Pulzus Kutató a Napi.hu megbízásából reprezentatív kutatást végzett a magyar felnőtt lakosság körében a vakcinákról.

Magyarországra eddig az mRNS alapú Pfizer/BioNTech vakcina elfogyott.

A kormány 19,5 millió adag vakcinát kötött le eddig, ez közel 10 millió ember beoltására elegendő, csakhogy a szállítások gyorsasága és a mennyiség korlátozottsága miatt folyamatosan kritizálták a közös uniós vakcinabeszerzést koordináló Európai Bizottságot, emellett hónapok óta tárgyalnak orosz és kínai vakcinák beszerzéséről is

Gulyás Gergely ezek mellett bejelentette, hogy megegyezett a kínai gyártóval, a Sinopharmal, amelynek vakcinái 79 százalékos hatékonyságúak. Az első szállítmánnyal akár 1 millió adag is érkezhet Magyarországra.

A közvélemény-kutatás szerint a magyarok csaknem fele (46 százaléka) a Pfizer/BioNTech vakcinát adatná be legszívesebben, 22 százalék pedig úgy vélekedik, bármelyiket beadatná, amelyik engedélyezett. Emellett magas (20 százalék) azoknak a száma is, akik egyik vakcinát sem adatnák be maguknak. A Modernát öt százalék, az Oxford/AstroZenecát négy százalék, az orosz vakcinát kettő, míg a kínait csupán egy százalék adatná be magának.

„A válaszokat korcsoportos bontásban vizsgálva, kiderül: a fiatalabbak, a 40 alatti korosztály kevésbé ragaszkodik egy-egy gyártó készítményéhez és nagyobb arányban fogadna el bármilyen engedélyezett oltás, mint az idősebbek. Ugyanakkor a fiatalabbak között az összes lehetőséget elutasítók aránya is nagyobb, mint az idősebb korosztályban” – írja a közvélemény-kutató cég.

Az orosz vakcina felé a 60 év felettiek körében kicsit nagyobb a bizalom, a fiatalabbak között pedig az összes lehetőséget elutasítók aránya nagyobb, mint az idősebb korosztályban.

Forrás: Napi.hu