Mélyül a megélhetési válság – miért nem lép a kormány?

HírKlikk 2021. július 1. 12:01 2021. júl. 1. 12:01

Nagyon komoly megélhetési válság kezd kialakulni az infláció miatt – figyelmeztetett Korózs Lajos, a Parlament népjóléti bizottságának MSZP-s elnöke az ATV Start című műsorában, szerdán.

„És most nemcsak az élelmiszerekről beszélek!” – tette hozzá a politikus, elismételve az MSZP javaslatát az infláció leszorítására: a 27 százalékos áfa helyett 18 százalék az élelmiszerekre, az alapvető élelmiszerekre pedigöt százalék. Az árak „visszakúszása” ellen pedig kontrollmechanizmusokat kell beépítenie a kormánynak és a NAV-nak – mondta.

Megjegyezte: „gyanítja”, hogy „a kormány maga generálja ezt az inflációt”.

„Az emeléseket, amiket odaadtak, elinflálják. Az infláció magasabb árakat eredményez, a magasabb árak után magasabb áfát fizetünk – Európa legmagasabb áfáját (...) –, és a magasabb áfából több bevétele van a kormánynak. Ezek így is összefüggnek” – érvelt.

Elmondta: tavaly nem volt olyan hónap, amikor az élelmiszerár-emelkedés hét százalék alatt lett volna, de a legrosszabb az, hogy az alapvető élelmiszereknek, amelyekből minden nap vásárolni kell, borzasztóan magas az áruk.

„Aki a múlt hónapban nem tudott jóllakni, annak nem mondhatod azt, hogy majd eszel a következő hónapban!” – mutatott rá, kiemelve: az emberek „erőn felül kuporgattak az elmúlt években”. S míg a jómódúaknak van választásuk, a szegény ember nem tud védekezni az infláció ellen.

Korózs kiemelte: „módszertani problémák” miatt, évek óta „pontosan lehetett tudni: magasabb az infláció annál, mint amennyit (...) a KSH mér”. Példaként említette, hogy a lakhatással, lakáskarbantartással és -üzemeltetéssel kapcsolatos tételek nem szerepelnek az inflációs mutatókban, az építőanyagárak viszont „keményen benne vannak”.

Ez azért súlyos, mert éppen a kormányzati politika következtében „borzasztóan” meglódult a lakásépítés, csakhogy felmérések szerint, az új ingatlanok 60 százaléka befektetési céllal épült, és csak azok tudták megvásárolni őket, akik jó anyagi kondíciókkal rendelkeztek – mondta.

Az építőipari áremelkedések miatt, az építőanyag-kereskedők már nem is tudnak előre árakat mondani a vevőknek, csak az áru beérkezésekor, ami kalkulálhatatlanná teszi az építkezéseket – figyelmeztetett.

„Látszott az elmúlt években, hogy milyen infláció van ebben az országban, de ők elfordították a fejüket” – utalt a kormánypolitikusokra, hozzátéve: kíváncsian várja a konkrét operatív kormányzati intézkedéseket az építőanyagáraknál, mert kétségei vannak, hogy a belebegtetett exportkorlátozásoknak lesz-e árleszorító hatásuk.

Hangsúlyozta: a szocialisták az infláció több éves kormányzati alultervezését is bírálták, mert „azt mindig az emberek fogják megfizetni”.

„Igaz, hogy a kormány mozgástere egy picit nő ezzel, de az emberek jelentős része, mondjuk egyharmada (...) borzasztó nagy árat fizet ezért!” – jelentette ki.

Rámutatott: jó néhány területen „radikális döntéseket kell hozni”, de mivel a kormány központosított mindent és szinte minden döntés az ő kezében van, minden felelősség is az övé.

Azt mondta: a kormánynak azzal is foglalkoznia kéne, hogy a járványban miért nem az embereken segített, miért csak az oligarcháknak juttatta a pénzeket, és miért fojtja meg a települési önkormányzatokat.