Menczer államtitkár megint nem tudott igazat mondani

Föld S. Péter 2021. február 3. 17:15 2021. feb. 3. 17:15

Nagy port kavart karácsony környékén, amikor kiderült, hogy a Külügyminisztérium krumplival és almával kedveskedett a dolgozóinak. Az ezt firtató felvetésekre Menczer Tamás államtitkár azt válaszolta, hogy a tárca szabolcsi gazdáktól vásárolta az élelmiszereket, mert ezzel is a nehéz helyzetben lévő termelőket kívánta segíteni. Mostanra kiderült, hogy Menczer államtitkár nem mondott igazat, mert mindössze egyetlen, igaz, kivételezett helyzetű gazdától vásároltak. Az államtitkár nem először füllentett: nemrégiben azt állította, hogy miután kitudódott, hogy a magyarok a kínai vakcináról tárgyalnak, „égtek” a minisztérium telefonvonalai, s mindenki arra volt kíváncsi, mitől vagyunk ennyire ügyesek. Az EU egészségügyi biztosa cáfolta Menczer államtitkár állítását.

Emlékezetes, hogy karácsony közeledtével, a Külügyminisztérium ezer zsák krumplit és ugyanennyi zsák  almát osztott szét a dolgozói között. Egy zsákban tíz kiló krumpli és hét kiló alma volt. Ezt a szokatlan gesztust többen kifogásolták, ám Menczer Tamás, a tárca államtitkára megvédte az intézkedést, és egy, a Facebookra feltett videóban válaszolt a bírálóknak. „A külügyminisztérium bajba jutott szabolcsi gazdáktól vásárolt terményeket, árut. Tisztelettel kérem a baloldalt, hogy ne támadja a külügyminisztériumot azért, mert segítünk a bajba jutott gazdáknak.”

Szívet melengető volt ez a bejelentés, meg is hatódott mindenki. Ám sajnos kiderült, hogy Menczer államtitkár nem mondott igazat. A 24.hu ugyanis közérdekű adatigényléssel fordult a minisztériumhoz, és ennek révén megtudták, hogy csupán egyetlen szabolcsi gazdától vásároltak krumplit és almát. Rácz István Imrének hívják ezt a gazdát, és régóta tagja a Fidesznek.

Ő volt tehát az a szabolcsi gazda, akit a többiek képviseletében az a megtiszteltetés ért, hogy a minisztérium megsegítésre érdemesnek nyilvánította. Bizonyára rá is szorult erre a segítségre, hiszen 2019-ben mindössze 200 millió forint volt az árbevétele, amiből bárki kiszámíthatja, hogy mekkora bajban lehetett.

Menczer Tamásnak nem először gyűlt meg a baja az igazmondással. A magyar kormány a kínai szállítókkal is tárgyalt vakcina-ügyben, s miután ez kiderült, az államtitkár azt mondta, hogy 14 uniós ország diplomatái keresték meg őket, akik mind arról érdeklődtek, hogy mi a magyarok titka, hogyan csinálják.

Sajnos, az állítás nem felelt meg a valóságnak, az Európai Unió egészségügyi biztosa nem sokkal ezután cáfolta is Menczer államtitkár közlését. Mint mondta, a magyarokon kívül senki nem érdeklődött a kínai vakcina iránt, ha lett volna ilyen szándékuk, akkor sem a magyarokon keresztül, hanem közvetlenül a kínaiaknál érdeklődtek volna.