Menekülnek az orvosok a magyar kórházakból

HírKlikk 2019. december 18. 18:53 2019. dec. 18. 18:53

Ez már nem egyszerű kórházi csata, ez már háborúnak látszik! Újabb hat sebész mondott fel, ezúttal a Szent Margit Kórházban. Több műtétet lemondtak, így ügyelet nélkül maradhat Óbuda-Békásmegyer. A Magyar Nemzet nevű kormánylap szerint a nyugdíjba küldött osztályvezetőnek, Imreh Domokosnak „szakmai és magatartásbeli” problémák miatt kellett nyugdíjba menni. Ám a kollégái kiálltak a betegek körében is népszerű osztályvezető mellett. A kormányellenességgel nem vádolható Csókay András szerint Imreh Domonkos rendkívüli képességű, innovatív sebész, és kitűnő vezető. Távozásának inkább politikai háttere lehet. A Hírklikk Kunetz Zsombor egészségügyi szakértőt kérte gyors hírmagyarázatra.

A héten ez már a második csoportos felmondás a budapesti kórházakban. Mit szól hozzá?

A két esetet teljesen külön választanám. Azt tudjuk, hogy a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban egészen biztosan azért mondott fel hét vezető sebészből hat, mert éveken át elviselhetetlen nagy munkaterhet cipeltek. Hiába várták, de helyzet nem javult, s a kilátások is rosszak voltak. A kórház hozzávetőleg 400 ezer ember 24 órás sebészeti ellátásáról gondoskodik. Elegük lett.

A Szent Margit Kórházban a felmondások háttere kevéssé ismert, de az tény, hogy hetekkel ezelőtt nyugdíjazták az osztályvezető főorvost. Azt azonban nem lehetett tudni, hogy nemcsak nyugdíjba megy Imreh Domonkos, hanem a kórházból is elküldik. Miután ez bekövetkezett, azonnal követte őt hat másik sebész. Ugyanis a saját kollégái szerint, nagyon jó osztályvezető volt. Egy ilyen kiállás igen ritka a magyar egészségügyben – de a társadalomban végképp.

A Szent Margit Kórház esetében tehát nem a munkaterhelés okozott gondot, hanem személyes, vagy szakmai konfliktus állhat az elbocsájtás, illetve a sebészek távozása mögött. Ebben az ügyben én semmiképp nem keresnék politikát.

Ez azért érdekes, mert a nemzetközi hírű – egyébként ellenzékiséggel nem vádolható – Csókay András pedig azt mondja, hogy Imreh Domonkos rendkívüli képességű innovatív sebész, kitűnő vezető, s szerinte inkább politikai háttere van az osztályvezető nyugdíjba küldésének. Nyilván nem könnyű tisztán látni…

Én nem látok politikát, még akkor sem, ha a Margit Kórház igazgatója, Badacsonyi Szabolcs a liberális SZDSZ-nek volt önkormányzati képviselője.

Ezt tehát nem tudjuk megfejteni, viszont azt sem értem, hogy ha valaki eléri a nyugdíjkorhatárt, szeretik, képes ellátni a feladatait, akkor orvosként nem maradhat a helyén?

Ha valaki elérte a nyugdíjkorhatárt, akkor nyugdíjba kell mennie, de kérvényezheti is, hogy maradni szeretne. Ezek szerint, az osztályvezető úr, Imreh Domonkos, ezt az engedélyt valamiért nem kapta meg.

Tudomásom szerint, semmilyen jogszabály nem tiltja a továbbszolgálás lehetőségét, az orvosi kamara küzd is azért, hogy ebben az orvoshiányos időben a visszafoglalkoztatás zökkenőmentesebb legyen. Ezzel is csökkentve az iszonyatos orvoshiányt, ami az országban van.

Egyesek szerint, viszont bizonyos problémákat a kormány úgy akar megoldani, hogy a nyugdíjba menőket kisöpri. Volt azért ilyen máshol is, mit szól ehhez a verzióhoz?

Persze, erre emlékszünk, a Fidesz egyik legelső tette az volt, hogy a bírói kar lefejezése miatt, az egész országban elzárták, később pedig csökkentették a nyugdíj utáni foglalkoztatás lehetőségét. De ez nemcsak a bíróságokat érintette, hanem az egészségügyet és minden más területet. Most viszont már lehet kérvényezni a foglalkoztatást.

Aztán valaki vagy megkapja, vagy nem. Világos. Ez olyan személyre szabott lehetőség lenne?

Nem hiszem, hogy egy épeszű kormánynak az lenne a célja, hogy kirúgásokkal oldja meg az orvoshiányt. Igazán nem tudom, hogy ezzel mit akartak megoldani. Ugyanis a nyugdíjas munkavállalóra hatalmas szükség lenne, olyan égető az orvoshiány az országban.

Lehet, hogy vannak magasabb szempontok?

A legmagasabb szempont az lehet, hogy a fővárosban van 23 kórház, s ezekben akarjuk azt a kevés orvost foglalkoztatni. Egyébként a Margit Kórháznak nincs sürgősségi osztálya, de valóban van sebészeti, sürgősségi ellátási kötelezettsége. Azt gondolom, ez elsősorban az óbudai betegeknek okoz gondot.

Valóban igaza van, alapvetően más a konfliktus a két kórházban, de azért nem túlzás azt állítani, hogy általában feszültség van a teljes egészségügyben. Egyre durvább, egyre élesebb, nem gondolja?

Benne vagyunk a konfliktusok kellős közepében, a tornádó szele is megérintett már bennünket. Ezért is éleződhetett ki az említett két konfliktus. Nincs más magyarázat, viszont a kettőt nem lehet összehasonlítani.

Mi lehet mégis az azonosság – ha van?

A legegyszerűbb: az alkalmatlan vezetés. Ez lehet a közös nevező: véleményem szerint mindkét kórház vezetése totálisan alkalmatlan feladatának ellátására.

Azt legalább lehet tudni, hogy a Margit Kórház ügyében Kásler miniszter rendkívüli vizsgálatot rendelt el.

Szeretnék visszakérdezni: a Dél-pesti Kórháznál miért nem kezdődött vizsgálat?

Gondolom, tudja, hogy fogalmam sincs?

Megmondom: a minisztérium a Margit Kórház ügyéből politikát akar csinálni. Firtatni akarja a Margit Kórház főigazgatójának múltját, és miután liberális, elviteti vele a balhét. Színtiszta, ocsmány politika az egész.

A Jahn Ferenc Kórházról meg azt mondják, hogy ott minden rendben, eközben apróhirdetésben keresik a hiányzó orvosokat. Tényleg minden rendben?

A Dél-pesti ügyében nem akarnak vizsgálatot, pedig semmi nincs rendben, hiszen hét orvosból elment hat, aki alkalmas ügyeletre.

Ha ilyen nagy a feszültség az egészségügyben, akkor tud-e az újjáalakult orvosi kamara valamilyen módon közvetíteni, csökkenteni a feszültséget?

Szerintem a kormánynak előbb- utóbb le kellene ülni valakivel tárgyalni, és jelen pillanatban erre nincs más testület. Ha demokráciát akarunk játszani, vagy annak látszatát szeretnénk fenntartani, akkor elengedhetetlenek a tárgyalások. Nincs más út!