Mennyit érnek von der Leyen ígéretei?

HírKlikk 2019. július 12. 07:46 2019. júl. 12. 07:46

„Von der Leyen sok mindent ígért az EKR-frakcióban. Kevésbé kemény lesz a jogállamiság kérdéseiben, több időt és pénzt szán az energia-átalakításra, nem kényszerít migránsokat a tagállamokra. Kérdés: mit ígér majd a zöldeknek és a szociáldemokratáknak? Mennyit érnek az ígéretei, és mennyire konzisztensek?” – tweetelte Jan Eppink holland jobboldali populista EP-képviselő a bizottság elnökjelöltjének meghallgatás után.

A Der Standard bécsi liberális lap brüsszeli tudósítása szerint Ryszard Legutko, az Európa-szkeptikus EKR frakció lengyel képviselője a von der Leyennel tartott találkozó után kijelentette: „Vannak olyan területeken, amelyeken teljesen egyetértünk, de ez nem minden kérdésre érvényes”. Von der Leyen a találkozón állítólag felajánlotta, hogy a jogállamisági kritériumok betartatásában kevésbé erőteljesen szándékozik majd fellépni. Emellett engedményeket tehet a zöld energiára való áttérés és a menedékkérők elosztása terén. Ez utóbbit már Jan Eppink holland jobboldali populista írta fent idézett tweetjében.

A tudósító szerint érdemes odafigyelni, hogy a jelölt cáfolja-e ezeket az állításokat.

Raffaele Fitto, az EKR frakció vezetője „nyílt és őszinte eszmecseréről beszélt”, és azt mondta, a frakció a továbbiakban saját körben vitatja meg von der Leyen jelöltségét. Hozzátette: számukra a jelölt kvalifikációja és programja sokkal fontosabb, mint az, hogy nem indult csúcsjelöltként.

Forrás: Hírklikk