Merkel: a nemzetállamnak nincs jövője

HírKlikk 2020. május 24. 15:55 2020. máj. 24. 15:55

A Spiegel című tekintélyes német hetilap legújabb vezércikkében azon örvendezik, hogy a koronavírus-válság új életre keltette a német-francia tengelyt, Merkelnek és Macronnak mégiscsak van ereje, hogy megmentse Európát. Pedig márciusban és áprilisban még úgy nézett ki, hogy az EU rámegy a Covid-19-re. A tagállamok ugyanis félénken belesüppedtek a nemzeti önzésbe, megtagadták, hogy kinyilvánítsák a szolidaritásnak akár a legcsekélyebb jelét is. Ám egyszer csak itt a hatalmas fordulat, Berlin és Párizs 500 milliárdos alappal kívánja elhárítani a járvány gazdasági következményeit. Ekkora lépés még nem volt az unió történetében, azt tanúsítja, hogy az erős tagállamok segíteni akarnak a gyengébbeknek.

A hatalmas összeget a Bizottság venné fel, és osztaná szét a leginkább érintett tagok között, és nem kellene visszafizetni, noha a német kormány idáig hallani sem akart a „transzferunióról”. Most mégis megindult ebbe az irányba.

A kancellárnak nagyobb utat kellett megtennie a kompromisszum érdekében, mint az elnöknek. Macron azóta igyekszik válságállóvá tenni az integrációt, amióta csak hatalomra került. A ragály – a jelek szerint – alátámasztja elképzelését, de emiatt a szomszéd államok félelme még inkább erősödött a németek óriási gazdasági ereje láttán, ezért a legfőbb ideje volt kinyilvánítani a szolidaritást. Szerencsére Merkel ezt felismerte, amikor kijelentette,

„A nemzetállamnak nincs jövője, és Európa sorsának jól kell alakulnia ahhoz, hogy hosszú távon kedvezően menjenek a dolgok a németeknél”.

Jól jön a kormányfőnek, hogy az új irányt illetően, odahaza most semmilyen akadályba nem ütközik. 

 Ám a német-francia párosnak az új lendületet ki is kell használnia, és el kell oszlatnia Ausztria, Hollandia és a többi takarékos állam aggályait. Utóbbiak ugyanis európai adósság nélkül szeretnének túljutni a nehéz időszakon. Megoldás lehet, hogy az 500 milliárdot a jövőt szolgáló programokba kell befektetni. Hiszen ha az EU további kölcsönökkel terheli meg a jövő nemzedékeit, akkor a befektetésekkel az ő érdekeiket kell megcéloznia. Például a klímavédelemmel.