Merkel öröksége amerikai szemmel

HírKlikk 2021. szeptember 28. 08:24 2021. szept. 28. 08:24

A The Washington Post vezércikkben figyelmeztetett arra, hogy a világ igencsak meg fogja érezni Angela Merkel távozását, hiszen oly korban élünk, amikor minden eddiginél nagyobb szükség van olyanokra, akik kiállnak a demokrácia mellett. A szerző szerint sokat elárul a mai német politika állapotáról, hogy minden bizonnyal hármas koalíció jön létre, amit lehetett tudni, de mindeddig nem volt rá példa.

A búcsúzó kancellár 16 éven át uralta Németországot és a kontinenst is. Józan és türelmes vezetés örökségét hagyja hátra. Hangot adott a demokratikus értékeknek és meg is testesítette azokat. Ez különösen fontos volt, amikor Magyarország és Lengyelország, valamint a trumpi Amerika pont nem ezt tette. „A szabad világ vezetője” viszont mindig megőrizte józanságát, miközben sokan körülötte elvesztették a fejüket. Németország jutalma politikai stabilitás, gazdasági fejlődés és fokozott diplomáciai befolyás lett.

A hátulütő abban jelentkezett, hogy időnként visszakozott, illetve húzta az időt. Megépítette az új gázvezetéket Oroszországgal és vastagon kereskedett Kínával – noha ez ütközött a demokratikus értékekkel.

Időnként pedig rossz volt az alapkoncepciója, például amikor megnehezítette a kilábalást a görögök és az olaszok számára a hitelválság idején.

A legbátrabb húzása az volt, amikor emberbaráti megfontolásokból jó egy millió menekültet engedett be az országba, de később kénytelen volt kiegyezni Erdogannal a bevándorlás feltartóztatására. Akkor azonban már késő volt megakadályozni a szélsőséges AfD felemelkedését.

Javára szól, hogy milliók nagyra becsülik odahaza és a világban is. Az viszont baj, hogy nem gondoskodott az utód kineveléséről – vélekedett a tekintélyes amerikai lap előfizetői számára kínált véleménycikkében.

Forrás: Hírklikk