Merkel tartja vissza  a Néppártot

HírKlikk 2020. december 5. 05:30 2020. dec. 5. 05:30

Szájer József botránya továbbra is jelentős helyet foglal el a nemzetközi sajtóban. A legtöbb cikk és jelentés már a címében is az érintett politikus és pártja képmutató voltára, kettős moráljára mutat rá. Indiai és ausztrál lapok is foglalkoznak egyébként a botránnyal.

A német regionális lap, az Augsburger Allgemeine megállapította: politikaivá az ügy azzal vált, hogy az Európai Néppártban Deutsch Tamás kirohanása miatt is forró a levegő. „Az Európai Néppárt tehát újabb szakítópróba előtt áll: egyre hangosabb a követelés, hogy zárják ki a Fideszt. Manfred Weber frakcióvezetőt azonban fékezik, mégpedig a berlini kancellári hivatalból. Ott Angela Merkel kancellár éppen azon fáradozik, hogy Orbán Viktort a december 10-én esedékes EU-csúcsig meggyőzze vétója visszavonásáról. Budapest alighanem provokációként értékelné, ha a pártcsalád a csúcs előtti napon tartott tanácskozásán kizárná Orbán brüsszeli helytartóját. 

A Szájer-ügyről, annak különféle vetületeiről ír a többi között a Spiegel, a Hungarian Free Press, a France24,  de még a The Indian Times, vagy éppen az ausztrál The New Daily