Merkely Béla: a magas vérnyomás nagyon gyakori kórkép, de nem a Covidon keresztül gyilkol

Millei Ilona 2021. április 14. 10:21 2021. ápr. 14. 10:21

Magyarországon a felnőtt lakosság több mint egyharmada küzd magas vérnyomással. Nap, mint nap halljuk, hogy a koronavírus-fertőzésben elhunytak többsége idős, krónikus beteg. Ilyen krónikus betegség a magas vérnyomás is, de Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora nem gondolja, hogy a Covid-fertőzés a magasvérnyomás-betegségben szenvedőknél veszélyesebb lenne. Egyszerűen arról van szó, hogy Magyarországon sokmillió igazolt, és nem igazolt magas vérnyomásos beteg van. A magas vérnyomás sok súlyos betegség rizikófaktora. Mindenképpen szűrni kell, ami akár otthon is elvégezhető egy automata vérnyomásmérővel. Emellett normális testsúllyal, napi egy órás mozgással csökkenthető az előfordulási gyakorisága.

– Megvan a 3 millió Covid19 ellen beoltott, segít-e ez a magas vérnyomással küzdőkön?

– A magas vérnyomáson a vérnyomáscsökkentő rendszeres szedése segít.

– Arra gondoltam, hogy Magyarországon a Covid-fertőzöttek közül sokan hunynak el krónikus betegség, köztük magas vérnyomás miatt.  Miért tömeges betegség nálunk a magas vérnyomás?

– Ezt fontos tisztázni. Nem hinném, hogy a Covid a magas vérnyomás betegségben sokkal veszélyesebb lenne. Egyszerűen arról van szó, hogy Magyarországon sok millió igazolt, és nem igazolt magas vérnyomásos beteg van. A számuk a felnőtt lakosságnak akár a kétharmadát is elérheti. A magas vérnyomás nagyon gyakori kórkép, úgynevezett csöndes gyilkos. De nem a Covidon keresztül gyilkol, hanem a stroke-on, az infarktuson, a szívelégtelenségen, a vese-elégteleneségen, az agyvérzésen keresztül számos súlyos kardiovaszkuláris szív- és érrendszeri megbetegedést okoz, aminek hevenyen is halálos következménye lehet. Azt azonban nehezen tudom elképzelni, és erre utalnak a nemzetközi adatok is, hogy a Covid tüdőgyulladásban a magas vérnyomásnak bármilyen szerepe lenne.

– Mondhatjuk, hogy a magas vérnyomás az új Morbus Hungaricus?

– Valószínűleg a leggyakoribb kezelendő megbetegedésnek számít, hiszen ez az előszobája a koszorúér betegségnek, az alsó végtagi érbetegségnek, a nyaki érbetegségnek, az agyi érbetegségnek, a szívelégtelenségnek és a vese-elégtelenségnek. Tehát számos súlyos betegség rizikófaktora.

– Miért nevezik néma gyilkosnak?

– Mert sokáig nagyon tünetmentesen károsítja a szervezetet.

– Mikor kezdjen el az ember gyanakodni?

– A vérnyomásunkat évente több alkalommal eleve mérni kell, még akkor is, ha nem magas. Ha a családban ismert a magas vérnyomás, akkor már egész fiatal korban kell ellenőrizni, hiszen az úgynevezett sokgénes öröklődéssel a magas vérnyomás halmozódik a családban. Ha tehát a szülők közül az egyiknek, vagy adott esetben mindkettőjüknek magas vérnyomása van, akkor biztos, hogy a gyermek sokkal hamarabb lesz magas vérnyomásos.

– A normális vérnyomás – és erre esküsznek az orvosok – 120/80, de idősebb korban följebb engedik ezt a mértéket. Végül is mennyi a normális vérnyomás?

– Ez egy intervallum. Azt szoktuk mondani, hogy semmiképp ne legyen több, mint 135/85, vagyis éljen 140/90 alatt.

– Ha tudjuk róla, hogy néma gyilkos, ha tudjuk, hogy ennyi bajt, halált okoz, és ilyen magas számban érintettek a magyarok, akkor mit kellett volna, mit kellene az egészségügynek tennie ellene?

– Szűrni kell a vérnyomást. Szűrni kell.

– Kinek a feladata lenne ez?

– Nyilvánvaló, hogy a családorvosnak, a foglalkozás-egészségügynek, de, hát ma már bárki vehet automata vérnyomásmérőt a gyógyszertárban, vagy akár az interneten is, és rendszeresen mérheti a vérnyomását. Azt gondolom, hogy otthon, a háztartásban, elfér egy vérnyomásmérő a különböző háztartási eszközök mellett. Az új automata vérnyomásmérők nagyon pontosak.

– Mikor kezdje az ember a vérnyomását mérni?

– Épp az a lényeg, hogy nem a tünetekre kell figyelni, hanem szűrni kell.

– Azt gondolja, hogy a magyar egészségügynek abban nem volt szerepe, hogy a magas vérnyomás betegség így arathatott?

– Bocsánat, ez első sorban nem a magyar egészségügy feladata, hanem az oktatásé. A legfontosabb ismereteknek el kell jutni a lakossághoz, ez pedig az egészségtudatosság része. Nem az egészségügyi ellátórendszer feladata, hogy a vérnyomás-betegséget, mint kvázi gyakori kórképet a lakosság számára világosan megjelenítse, hanem az iskoláknak, a médiának, az orvosoknak, a szakembereknek, a figyelemfelhívó kampányoknak kell ezt biztosítani. A magas vérnyomás kezelése már természetesen az egészségügy feladata.

– Mit jelent az egészséges életmód?

– Nyilvánvalóan a magas vérnyomásra nincs jó hatással az elhízás. Azzal is lehet csökkenteni, ha a testsúlyunkat normális tartományban tartjuk, a WHO javasolja a napi egy óra mozgást is. Mindezek mellett, természetesen szükséges a rendszeres szűrés.