Merre tovább, Fidesz?

HírKlikk 2021. március 6. 05:30 2021. márc. 6. 05:30

A bécsi liberális Der Standard a Fidesz önkizárásáról közölt újabb cikkében rámutatott: Orbán Viktor pártja számára ez hatalmas veszteséget jelent presztízsben, hálózatban és kapcsolatokban. Az EPP-frakcióban viszont a nagy többség megkönnyebbüléssel fogadta a döntést. 

Az EPP már tett lépéseket a Fidesz ellen, és az Európai Parlament elindította a 7. cikkely szerinti eljárást, de az Európai Néppárt frakció nem tudta magát rábírni a Fidesz kizárására – emlékeztet a Der Standard. A magyar párt távozásával az EPP változatlanul a legnagyobb frakció, de fölénye a második legnagyobb frakciót alkotó szociáldemokratákhoz képest 30 főre csökkent, emellett a frakcióknak nyújtott anyagi támogatásból pénzt, a plenáris üléseken felszólalási időt, és a szakbizottságokban szavazatokat veszít. 

Kérdés, hogy a Fidesz képviselői mely frakcióhoz csatlakoznak majd. Szóba jöhetnek az EU-szkeptikus konzervatívoké (ECR), amit a britek távozása után a lengyel PiS képviselői uralnak. Az ECR frakció a Fidesz képviselőivel maga mögé utasítaná a jelenleg az ötödik helyen álló zöldeket. 

Az sem kizárt azonban, hogy Orbán az Identitás és Demokrácia (ID) szélsőjobb frakcióhoz csatlakozik, amiben többek között az Osztrák Szabadságpárt, az Olasz Liga és a Marine Le Pen körüli francia jobboldal foglal helyet. Ha netán az említett két frakció egyesül, akkor a Fidesszel egyszerre a második legerősebb frakcióvá lehetne az Európai Néppárt után, és a szociáldemokraták előtt – írta a Der Standard.