Messzire vezetnek a DK jelöltjének offshore-nyomai

HírKlikk 2021. szeptember 27. 12:36 2021. szept. 27. 12:36

Egyre több bizonyíték szól arról, hogy kiterjedt offshore kapcsolatai voltak (és maradtak?) a Demokratikus Koalíció székesfehérvári jelöltjének. Ráczné Földi Judit július végén aláírt egy feddhetetlenségi nyilatkozatot, amely szerint nincs a birtokában offshore-cég. A kérdés csak az, hogy egyik napról a másikra meg lehet-e szüntetni minden kétes kapcsolatot.

A bevezetőben feltett kérdésre elsősorban az érintett adhatna választ. Ráczné Földi Judit azonban portálunk kérdésére azt válaszolta, hogy a DK elnökségi tagja, Vadai Ágnes már mindent elmondott, amit lehetett.

Már beszámoltunk róla, hogy azon a napon, vagyis július 26-án – amikor aláírta a feddhetetlenségi nyilatkozatot – Ráczné kiszállt az Alba Autómosó Kft.-ből. E cég tulajdonosa a Delaware állambeli offshore helyszínre bejegyzett Minos King Global Business LLC, amelynek a jelölt a tagja (tulajdonosa). A Hírklikk azonban olyan dokumentumok birtokába jutott, amelyek azt bizonyítják, hogy nem tűnt el az offshore-nyom a magyar cégnyilvántartásból. A hatályos e-cégjegyzékben ugyanis megtalálható a Greco Invest Kft., amelynek egyik tulajdonosa ugyancsak a Minos King, kézbesítési megbízottja pedig Földi Judit. A jelek szerint tehát hiába szüntették meg az Alba Autómosó Kft. ügyében a külföldi kapcsolatot, egy másik cégnél ugyanez megmaradt.

Az ügyet elsőként tálaló Válasz Online korábban azt írta, hogy már csak a hivatalos szlovák nyilvántartásban lelhető fel az offshore-nyom. Máig Rácznét szerepeltetik ugyanis a Közép-Európában aktív adóparadicsomi vállalkozás képviselőjeként. A Hírklikk birtokába került újabb dokumentumok pedig arról tanúskodnak, hogy a DK jelöltje igen aktív Szlovákiában. A Minos King Global Business LLC márciusban hozta létre szlovák fióktelepét. A közjegyző előtt aláírt aláírási címpéldányból és tanúsítványból pedig világosan látszik, hogy Ráczné Földi Judit részese a cég ottani tevékenységének.


Nem meglepő tehát, hogy az ellenzéki előválasztás résztvevői érzékenyen reagáltak a nyilvánosságra került dokumentumokra. Karácsony Gergely közösségi oldalán mondta el véleményét: „Az offshore-ozást régóta elfogadhatatlannak tartom, még parlamenti képviselőként is küzdöttem ellene. Nem véletlenül került be a közös hatpárti szabályok közé: akinek offshore cége van, az ne akarjon ellenzéki jelölt lenni. Vagy offshore-ozás vagy változás. Székesfehérváron kiderült, hogy Ráczné Földi Juditnak bizony van, de legalábbis volt offshore-ügye, ráadásul az ezzel kapcsolatos védekezését dokumentumok látszanak cáfolni. Az én személyes etikai normáimba ez nem fér bele, ezért én Székesfehérváron biztosan nem szavaznék Ráczné Földi Juditra. Ha ez kellett ahhoz, hogy a jelöltet támogató DK és Jobbik is világossá tegye álláspontját, hát, itt az idő. Ha le akarjuk, márpedig le akarjuk győzni Orbán rendszerét, akkor nekünk különbnek kell lennünk. Nem helycserére, hanem valódi változásra van szükség.”

Ráczné pedig azért nem akart a Hírklikk kérdéseire válaszolni, mert Vadai Ágnes a Facebook-oldalán egy Karácsony Gergelynek írt nyílt levelet tett közzé. A DK politikusa így reagált a főpolgármester szavaira:

„Gergő, nekem nagyon fura, hogy meg sem várod a vizsgálat eredményét, hanem már a jelölt kizárását követeled. Hát ez nehezen fér össze azzal a demokrácia-felfogással, amit az ellenzék eddig képviselt".

Majd Vadai egy éles váltás után elég furcsa módon folytatja:

„De ugye a szálka és a gerenda logikáján hadd kérdezzek tőled én is. Szerinted rendben van, hogy pártod pécsi jelöltje, Mellár Tamás a minap azt nyilatkozta a pécsi Pride-ról, hogy „én nem érzem, hogy Pécsett olyan mértékű lenne a homoszexuálisok üldözése, hogy indokolt lenne egy komolyabb kiállás a részükről", hozzátéve, hogy nem tetszik neki az ilyen „polgárpukkasztó" rendezvény és megbotránkoztató magatartás, amit az ilyen rendezvényeken lát? Ezzel te egyetértesz? Szerinted ez belefér az ellenzéki értéknyilatkozat szellemiségébe?"

Az ellenzéki előválasztáson csak azzal a feltétellel lehetett elindulni, ha a jelöltek aláírnak egy feddhetetlenségi nyilatkozatot. Ezek után mindenki eldöntheti, hogy a DK székesfehérvári jelöltje megfelel-e a kívánt feltételeknek.



Ön szerint vissza kell lépnie a jelöltségtől az offshore-kapcsolatokkal rendelkező DK-s jelöltnek?

Igen
77%
Nem
22%
Szavazatok száma: 1077 Köszönjük * A rendszer a szavazás eredményét egész százalékra kerekítve jeleníti meg.