Mesterházy: Mikor derül ki hány kórházi fertőzés történt?

HírKlikk 2019. június 12. 09:16 2019. jún. 12. 09:16

Minden magyar embernek joga lenne tudni, kórházra lebontva, hol mennyi kórházi fertőzés történt, a kormány azonban mindent megtesz, hogy eltitkolja ezeket az adatokat – mondta Mesterházy Attila, az MSZP politikusa kedden a parlamentben.

Az adatokért perelt már a TASZ is, s a Kúria is jóváhagyta: nyilvánosságra kell hozni azokat.

Ezek a fertőzések megfelelő protokollokkal elkerülhetőek lennének. A WHO ajánlása szerint 1000 főre 20 liter fertőtlenítőszert kellene használni, Magyarországon azonban csak 6 liter fogy – mutatott rá Mesterházy.

Hány egészségügyi ellátással kapcsolatos fertőzés fordult elő 2017-18-ban, hányan haltak ezekbe bele, és mikor lesz nyilvánosan elérhető az adatbázis kórházankénti bontásban? – kérdezte a képviselő.

Rétvári államtitkár „visszautasította”, hogy Mesterházy „lenézi” a magyar egészségügyi dolgozókat, mint akik „Semmelweis országában” nem figyelnek a megfelelő kézhigiéniára. Kijelentette: minden adat megtalálható az ANTSZ honlapján még részletesebben, mint egyes nyugati országokban.

Erre Mesterházy megkérdezte: ha ez így van, akkor miért kellett a TASZ-nak perelnie? „Ha ilyen egyszerű, üsse be a telefonba és olvassa föl, hiszen válaszadási kötelezettsége van” – mondta.

Rétvári persze nem tett ilyet.

Forrás: Hírklikk