Mészáros Lőrinc egyik cége a délegyházi kaviccsal is üzletel

HírKlikk 2021. július 29. 09:25 2021. júl. 29. 09:25

Orbán haverjának a cége venné meg az atlétikai stadion építéséhez a Délegyháza melletti új bánya kavicsát. A keletkező bányatavat is ők töltenék fel a stadion építési hulladékával.

A lakóházaktól alig 50-100 méterre nyílna az új bánya. A kitermelés miatt szálló por a környezetvédelmi engedélyezési eljáráshoz benyújtott térkép szerint megállna az úton, a zajhatár viszont még a hivatalos papírok szerint is legalább négy-öt házzal beljebb húzódik. A lakók persze nagyon felháborodtak, nem akarnak több bányát a falu körül.

A bányanyitás legalább 1500 embert érint majd közvetlenül a zaj és a por miatt, de a talajvíz várható csökkenése okán, az egész falut – hangoztatják. Egyszer már győztek, egy másik bányavállalkozó 2009-ben már próbálkozott bányanyitással, de a lakossági tiltakozás meghátrálásra kényszerítette. Csakhogy a rendezési tervben azóta is különleges bányászati minősítéssel szerepel a terület. A lakók ügyfélnek jelentkeznek be a Pest megyei Kormányhivatalnál kezdeményezett környezetvédelmi hatósági engedélyezési eljárásba, hogy már az elején megakasszák az ügyet – mondta a Népszavának Tóthné Purthál Györgyi, az Összefogás a délegyházi kavicsbányák ellen nevű civil tömörülés vezetője.

Riebl Antal, Délegyháza polgármestere azonban azzal vágott vissza: a „javasolt döntés súlyos anyagi károkat okozna a községnek, sőt, a település csődjéhez is vezethetne” a tulajdonosok kártalanítása miatt. A tervezett bánya mellett élők viszont azon aggódnak, hogy a házuk értéke bezuhan a bányanyitás után.

Riebl arra is felhívta a figyelmet, hogy a föld alatti ásványvagyon az állam tulajdona és a mai építőanyag-ínséges időkben mindent meg fognak tenni, hogy kitermeljék. Saját közösségi oldalán azt írta: „nagy erők mozdultak meg ellenünk, s tudnunk kell, esélyünk csekély”.

Az biztos, hogy befolyásos vállalkozó vinné a kavicsot a lakóházakhoz közeli területen tervezett bányából. A Mészáros Lőrinc érdekkörébe tartozó Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. két – a Népszava által is megszerzett – nyilatkozatban vállalja, hogy a Budapesti Atlétikai Stadion kivitelezésének alvállalkozójaként a közérdekű beruházáshoz szükséges nyersanyag egy részét a délegyházi bányatelekről szerzik be. A stadionberuházásnál keletkező „szennyezetlen inert anyagot” pedig a bányatelek tájrendezésekor a meder visszatöltésére használják fel.

Miközben a polgármester egyes nyilvános kijelentéseiből arra lehet következtetni, hogy szerinte nehéz lenne megakadályozni a beruházást, az önkormányzat érzékelve a lakossági hevületet, aláírásokat gyűjtött a tervezett bányanyitás ellen. Keddig 1720-an írták alá a petíciót. Elkészült a Pest Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi és bányafelügyeleti osztályának írt beadvány is, amelyben – vélhetőleg sok helybelit meglepve – Riebl a település vezetőjeként hosszan részletezi az ellenérveket. Külön kiemeli, hogy a bányatelek mellett kisgyermekes családok százai élnek, akiknek életét a bánya „ellehetetleníti”. A kiszállítási útvonal melletti kempingek, tanyák és a Robinson Ökofalu pihenésre alkalmatlanná válnak, különösen úgy, hogy vélhetőleg hétvégén is dolgozni fognak.

Nagy kártalanításra aligha számíthat bárki, átlagosan alig 2,6 milliót szoktak fizetni egy hektárért, ebből nem lehet máshol újrakezdeni.

Forrás: Népszava