Mészáros Lőrinc építi az Országos Széchenyi Könyvtár archívumát

HírKlikk 2021. március 23. 18:20 2021. márc. 23. 18:20

A projektre még tavaly júniusban írt ki közbeszerzést a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK).

Mészáros Lőrinc és gyerekei cége, a Fejér-B.Á.L. és a West Hungária Bau építheti meg 17,5 milliárd forintból az Országos Széchényi Könyvtár archívumainak elhelyezését szolgáló raktárt Piliscsabán – írta az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény alapján a Világgazdaság.

A beruházás a piliscsabai Iosephinum Makovecz Imre Bástyája elnevezésű nagy projekt részeként valósul meg.

A tervek szerint az épület 91 ezer polcfolyóméter befogadó képességű és 11 343 négyzetméter alapterületű lesz, amelyben helyet kap egy speciális szerverterem is. Az épületet a TSPC Csoport tervezte meg.

Az épület tömegformálásával egy könyvet mintáz, a megformált könyv »gerince« fogja majd össze az épületet átfogóan ellátó gépészeti-műszaki funkciókat a délnyugati, nagyobb hőterhelésnek és uralkodó széliránynak kitett oldalon. A homlokzat domináns eleme az a falevél formájú záróelem, amely egyszerre utal az erdő-levél-fafeldolgozás-papír-könyv folyamatára, mutatja az összetartozást a magányos épületet őrző erdővel, áttörtségével pedig az idő múlását, az anyagok, a papír öregedését sugallja. A mellette elhelyezett bejárati üvegkubus egy látszóbordák nélküli strukturált függönyfal. Itt egyszerre jelenik meg a fenyőfa-sejtszerkezet mintázata építészeti megoldásokkal kifejezve, a digitalizáció kétbites rendszerére való reflektálás, illetve a Braille-írás ritmusossága” – írta a tervekről a tervlap.hu.

Forrás: Világgazdaság