Mészáros Lőrinc magántava lett a Balaton

HírKlikk 2019. július 9. 17:04 2019. júl. 9. 17:04

„Vasfüggöny a magyar tengernél” - ezzel a címmel közölt Aliga igen terjedelmes riportot a Der Tagesspiegel német lap a balatoni strandokért folyó háborúról és annak hosszú történetéről, Aliga példáját és történetét felhasználva. 

Az írás egy helyi aktivista elmondása alapján leírja Aliga I. és Aliga II. működését, azt, hogy ki mindenki pihent ott, és fotókat is közölt arról, hogy milyen tönkrement állapotban vannak az ottani villák. Ismerteti, hogy 2000-ban törvényben rögzítették, hogy a balatoni települések strandjaiból 30 százaléknak szabad strandnak és hozzáférhetőnek kell lenni. 2007-ben sok évig váltakozó partnerekkel folytatott tárgyalások nyomán eladták a területet a ProMot cégnek, amely ugyan biztosította a helyieknek és az üdülőtulajdonosoknak és vendégeiknek a hozzáférést, de mintegy kedvezményként. Ám 2018 nyarán a ProMot eladta tulajdonát Mészáros Lőrincnek, akinek a partnere ebben az ügyben Tiborcz István.

A szerző bemutatta Mészárost és Orbán Viktorhoz fűződő kapcsolatát az olvasóknak, majd azt írta: néhány napja, 30 évvel Kádár János halála után a Club Aliga új tulajdonosa lezárta a yachtkikötőnél lévő mólóhoz vezető utat, az indoklás szerint azzal, hogy „a horgászok túl sokat szemetelnek”, miközben hivatalosan kijelölt horgászhelyről van szó, ahol bárki horgászhatna.  A helyiek a 2000-ben elfogadott törvényben reménykednek, de azért gyűlést szerveztek, ahová sokan eljöttek. Csakis az önkormányzati többség tudna változtatni. Emlékeztetnek arra, hogy ősszel önkormányzati választás lesz, és az egyesület azt reméli, hogy a többség nem a Fideszé lesz.

Forrás: Hírklikk