Mészáros Lőrinc védett állatok élőhelyén épít fociakadémiát

Zsidai Péter 2019. július 4. 15:54 2019. júl. 4. 15:54

Virágos rétjüket, pillangóikat veszítik el a szombathelyiek a futballakadémia építése miatt. A ZÁÉV 6 milliárdért húzza fel a létesítményt - védett fajok élőhelyén - több százan tiltakoznak.

Már nyolcszáznál többen tiltakoznak az ellen, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV nekilátott a szombathelyi futballakadémia építésének. Valódi zöldmezős beruházásról van szó abban az értelemben, hogy hogy egy nagy kiterjedésű rétet számolnak fel, ahol a helyiek inkább virágokat és lepkéket szeretnének továbbra is látni futballpályák és irodaépület helyett.

A munkaterület 10 hektárt foglal el, a vadvirágos réten áprilisban több védett állatot azonosítottak a szomszédjában működő Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium önkéntesei. A fecskefarkú lepke, farkasalmalepke, ciromlepke, vörös vércse eszmei értéke 10 és 50 ezer forint között van, valamennyi védett faj. A tiltakozók a szombathelyi jegyző figyelmét is felhívták, hogy az építkezés megsemmisíti e védet fajok életközösségét, élőhelyét, a kialakult biodiverzitást, amivel több pontban sértik a természetvédelmi törvényt. Nem beszélve arról, hogy a helyben élők is elveszítik kedvenc sétálóhelyüket, amelyet kutyáikkal is előszeretettel járnak be. A jegyző figyelmébe ajánlották azt a paragrafust is, amely arról rendelkezik, hogy csak akkor lehet természeti területet építési területté minősíteni, ha természeti és esztétikai értéke, a táj jellege nem károsodik helyrehozhatatlanul. Véleményük szerint éppen erről van szó. A beruházás részeként a főépületben helyet kap egy kollégium, irodák és edzőtermek, öltözők, orvosi szoba és amire még szükség lehet, továbbá 5 füves nagypályát, egy műfüves és egy kapusedző pályát alakítanak ki.

nyugat.hu értesülése szerint a tiltakozók a terület védetté nyilvánítását kezdeményezték a hatóságoknál, a mozgalmukat egy Facebook-csoport létrehozásával is megtámogatták.

A Nyugat-Magyarországi Utánpótlás-nevelési Centrumot a ZÁÉV építi, a beruházás induló költségvetése 5,9 milliárd forint. A ZÁÉV 2019 elején került Mészáros Lőrinc érdekeltségébe, ez a cég építi a tervezettnél kétszer drágábban, 4,7 milliárdért az UTE új jégcsarnokát és a becsült összegnél 3,3 milliárddal többért, 8,8 milliárdért a zalaegerszegi uszodát. E Mészáros cég jegyzi a városligeti zöldpanorámába beleterpeszkedő új Néprajzi Múzeumot is, amely hosszabb lesz a Parlamentnél, az ára 26 milliárd forint.

A ZÁÉV ezekezn kívül a Magyar Építő Zrt.-vel építi az új Puskás-stadiont nettó 150 milliárdért. A 65 ezer nézőt befogadó aréna 2011-es induláskor még 35 milliárd forinton állt, majd az oda álmodott 20 sportág, köztük a tetőre tervezett atlétikai pálya, eszközigényére hivatkozva a monstrum büdzséjét 100 milliárd forintra pumpálták. Legutolsó, Lázár János még miniszterként közölt 2017-es kormányinformációja szerint az új Puskás-stadion bruttó 190 milliárd forintba kerül úgy, hogy, közben 19 sportágat kivonták a projektből, csak a foci funkciója maradt.