Mészáros Lőrincet kidobják…

Németh Péter 2018. november 14. 14:29 2018. nov. 14. 14:29

…Meg Andy Vajnát is. Természetesen nem a szó szoros értelmében és nem is Orbán közeléből. Csak az olvasók, meg a nézők döntöttek így: nem kérnek a két oligarchából. Pontosabban a felügyeletük alá tartozó termékekből.

Azt akartam írni először, hogy az általuk tulajdonolt termékekből, de aztán rájöttem, hogy ezzel csak becsapnám az olvasót. Mert formailag, jogilag – talán – tényleg ők a tulajdonosai a vidéki lapoknak, meg a Tv2-nek, valójában, mindannyian tudjuk, hogy ez a birtok csak virtuálisan az övék. Hogy kié pontosan, illetve kinek a strómanjai ő, arról csak feltételezések vannak, és hogy ki az a feltételezett tulajdonos, annak, mint a Harry Potterben, nem szabad kimondani a nevét.

Nem véletlen, hogy már nyíltan beszélnek arról, hogy Orbán Viktor elégedetlen a Tv2 teljesítményével, ezért hamarosan, lehet, hogy még ebben a hónapban, Mészáros Lőrinc fogja átvenni a céget. Mintha az üzleti világban így történnének a dolgok: a miniszterelnök kijelöli, hogy ki legyen egy-egy vállalkozás tulajdonosa. Nem, az üzleti világban ilyen modell nincs, Magyarország azonban az ortodoxia világa, itt a kormányfői hatalom túlnyúlik mindenen, ezért aztán senki nem lepődik meg azon, hogy egy elvben független piaci vállalkozást a miniszterelnök egyszer csak átirányít egy új tulajdonoshoz. Ez itt a Kárpát-medencében teljesen rendben van, senki nem akad ki rajta, senki nem kifogásolja, valószínűleg nem is kifogásolhatja.

De térjünk vissza az elejéhez, azon állításomhoz tehát, hogy mind Mészáros Lőrincet, mind Andy Vajnát kidobják.  Igen kidobják az olvasók és kidobják a nézők. A legfrissebb adatok szerint a Mészáros-birodalomhoz tartozó vidéki lapok olvasottsága tovább zuhant, az elmúlt két évben több, mint húsz százalékos a csökkenés. A Tv2 nézettsége is egyre csökken, képtelen felvenni a versenyt az RTL Klubbal, annak ellenére, hogy műsoraiba áthatóan sok pénzt öl, a mindennapos szórakoztatásra koncentrál, miközben persze politikai műsoraiban tökéletesen kiszolgálja a rezsimet. Ám hiába a sok celeb a képernyőn, az állandó vetélkedés, az agyak folyamatos kikapcsolása, az embereknek nem kell a Tv2.

A fentiekből könnyen levonhatnánk azt a következtetést, hogy hiába az állam agymosása, az emberek átlátnak a szitán, és nem kérnek a manipulációkból. Azaz hibás az az állítás, hogy a vidéki emberek nem tudnak mást fogyasztani, mint az állami médiát, ezért aztán a Fidesz propagandájának áldozatai, az adatok az ellenkezőjét bizonyítják. És máris dobálhatjuk a kalapunkat a levegőbe: hiába ármánykodik a magyar néppel Orbán Viktor, nincs esélye, hogy túljárjon az eszükön.

Csakhogy: ez még akkor sincs így, ha valóban az emberek többsége nem kér az állam által befolyásolt médiából. Nincs így, mert az emberek szép lassan semmiből sem kérnek, elvannak a maguk zárt világában. Nem akarnak olvasni, nem akarnak híreket hallani, nem kérnek a megyei lapok propagandisztikus szerkesztéséből, de nem is választanak más hírforrást maguknak. Azzal főznek, ami utoléri őket, és ez itt épp a bökkenő: az állami gépezet, akárhogy is akarnának kibújni belőle, így-vagy úgy utoléri őket. Az utcán, az óriásplakátokon keresztül, a rádiókból – hisz, ma már lényegében minden Orbán kezében van. Ő pedig, bár bosszankodik a romló számarányokon, nem sajnál egyetlen forintot sem beletenni a médiába, a közös kasszánkból persze. Mert ő pontosan tudja, hogy milyen jelentősége van a sajtónak, és azt akkor is fenn kell tartani, ha a fogyasztók egy része elpártol tőle. A miniszterelnök nyilván azt várná: szolgálják ki az ő politikáját, de tegyék ezt tehetségesen. Ez azonban biztos, hogy nem egy működő modell. Következésképp lecserélheti a gazdát, hozhat új médiamunkásokat, a szakmai minimum is hiányozni fog a termékekből.

Meg hát a tisztesség is. Ez azonban már a legkevésbé sem zavarja Orbánt. Lehet, hogy a társadalom többségét sem.