Mi lesz, ha Navalnij ma tényleg hazatér Oroszországba?

HírKlikk 2021. január 17. 18:30 2021. jan. 17. 18:30

Óriási nemzetközi figyelem kíséri Alekszej Navalnij mára bejelentett hazatérését Oroszországba. Az ellenzéki vezető hónapokat töltött Németországban azután, hogy életveszélyesen megmérgezték Oroszországban, és augusztus végén egy német kórházba szállították. A moszkvai hatóságok már előre közölték, hogy amint orosz fölre teszi a lábát, lefogják és börtönbe viszik. Vajon forradalmat robbanthat-e ki Oroszországban Navalnij hazatérése? – teszik fel sokan a kérdést.

A Szabad Európa Rádió írása szerint Navalnij arra játszhat, hogy tettével mobilizálhatja az ellenállást. Ahogy tette azt Lenin, amikor 1917. áprilisában a hazatért száműzetéséből. „Látszanak a jelek Oroszországban. Látszik az elégedetlenség, a nyomor, az érzés, hogy a kormány nem tud semmit ajánlani. A forradalmakkal az a gond, hogy addig nem tudjuk, hogy megtörténnek-e, amíg meg nem történtek” – mondta Sam Greene, a londoni Kings College Oroszország Intézetének igazgatója a Szabad Európának.

Navalnij akkor tér haza, amikor Putyin elnök népszerűsége rekordalacsony szinten áll, a gazdaság visszaesett, s Navalnij évizedes aktivizmusa során, többé-kevésbé sikeresen tudta a hatalom ellen fordítani a közvélemény kiábrándultságát a YouTube-on publikált többmilliós nézettségű tényfeltáró videóival. (Navalnijt a Novicsok idegméreggel mérgezték meg, az elkövetőket egy nemzetközi újságírócsapat kinyomozta, a szálak az orosz belbiztonsági szolgálathoz vezetnek – a szerk.)

Amikor az ellenzéki vezető ma hazatér – hacsak nem akadályozzák meg ebben – egy olyan országot talál majd, amelyben a pusztító járvány nyomán esnek a reálbérek, és a nyomorúságos kormányzati támogatás tovább tüzeli a lakosság tömegeinek haragját. Orosz szociológusok széles körben idézett júniusi felmérése szerint a Putyint korábban vehemensen támogató oroszok nagy része kezd ellene fordulni, és nő a tiltakozási kedv. „Forradalom előtti állapotban vagyunk. De még a hivatásos forradalmárok sem tudják, hogy mikor is robban ki a forradalom. 1917. áprilisában még Lenin sem tudta. De jött és előidézte” – mondja Abbasz Galljamov politikai elemző.

A cikk, amely részletesen végigveszi, hogy a hatalom miként próbálta eddig ellehetetleníteni Navalnjit, emlékeztet arra, hogy az ellenzéki politikus a mérgezésből történt felépülése óta folyamatosan azt ígérte, hogy hazatér, elutasítva azokat a híreszteléseket, hogy inkább a nyugati emigrációt választja a hazai börtönnel és további potenciális támadásokkal szemben. Az aktivista gyors letartóztatása attól is függ, hogy hány támogatója jelenik meg a reptéren. Azt követően, hogy Navalnij bejelentette hazatérését, 24 óra alatt hatezer ember iratkozott fel az üdvözlő tömeget koordináló Facebook-csoportba – írja a Szabad Európa Rádió.

Forrás: Hírklikk