Micsoda piti, érzéketlen dolog

Lendvai Ildikó 2020. december 17. 09:40 2020. dec. 17. 09:40

Az adóhatóság közleményben figyelmeztette az idén végzett diákokat. Aki nem tanult tovább, és állást sem sikerült még találnia, annak december 16-tól a nem létező jövedelméből magának kell kifizetnie az egészségügyi szolgáltatási (korábbi nevén TB-) járulékot. A diákigazolványok általában október 31-ig érvényesek, és azután már csak 45 napig jár a járulékmentesség. Ugyan a veszélyhelyzet miatt a diákigazolványt más célra még lehet használni, de szabál az szabál, a havi 7710 forint járulékot most is fizetni kell.

Más években a dátummal nincs nagy baj, de most?! Tényleg senki nincs az illetékesek közül, aki olykor kimozdul az irodájából?

A válság nem kedvez az álláskeresésnek, a legtöbb helyről inkább elbocsátanak, mint felvesznek. Örülnek, ha a régi alkalmazottakat meg tudják tartani, nemhogy újakat alkalmaznának. Sok fiatalnak, hiába akarta, nem sikerült még elhelyezkednie, de megelőző munkaviszony híján, legalább munkanélküli ellátást sem kaphat. Viszont az ingyenes egészségügyi ellátás még százszor fontosabb, mint békeidőben!

Milyen brilliáns, időszerű ötlet, hogy ilyenkor sarcolják meg az amúgy is bajban lévő fiatalok családját, ahová már családi pótlékot sem folyósítanak, és vége az iskolai étkezésnek is!

„Csak egy éjszakára küldjétek el őket,/ Gerendatöréskor szálka-keresőket." „Csak egy éjszakára küldjétek el őket,/ Hosszú csahos nyelvvel hazaszeretőket" – küldte volna a frontra a mainál véresebb napokban az ilyeneket szegény Gyóni Géza, aki krisztusi korban, 33 évesen maga is a háború, a hadifogság áldozata lett.

Enyhültebb idők járnak. De azért nem lehetne csak pár órára kiküldeni az életbe az ilyen rendelkezéseket hozó lélektelen bürokratákat? És minderre áldást adó, hasonlóan lélektelen főnökeiket?

Vagy legalább üldögéljenek egy kicsit abban a bizonyos szálkában, amelyre gerendatörés idején is igényt tartanak.