Miért és hogyan üldözik Orbánék Iványit és a MET-et?

HírKlikk 2021. április 11. 13:15 2021. ápr. 11. 13:15

Orbán ott tesz keresztbe Iványi Gáborék egyházának, ahol csak tud címmel közöl nagy terjedelmű összeállítást a Magyar Narancs annak kapcsán, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, a MET oktatási, szociális és egészségügyi intézményeinél ezer munkavállaló fizetése került veszélybe a NAV 250 milliós behajtása miatt. Iványi Gábor egyháza június végéig kapott haladékot a fizetésre, s fizetne is, ha lenne pénze, de az egyházi státuszának megvonása óta állandó nehézségekkel küzd. Nem ez az első támadás Iványiék ellen.

„El akarjuk érni, hogy Magyarország visszatérjen a törvényes, tisztességes, emberséges útra, és a mi intézményeink megkapják méltó helyüket, hogy azt a státuszt, amit 1973 és 1981 között az egypártrendszerben kiharcoltunk, hogy bevett és elismert egyház vagyunk, visszakaphassuk, és háborítatlanul végezhessük a szolgálatunkat” – Iványi Gábor, február végi sajtótájékoztatójából idézve indul a Magyar Narancs cikke, amit most online változatban ingyenesen elérhetővé tettek az olvasók számára. 

A MET kálváriáját végigköveti az összeállítás, kezdve egyházi státuszának 2012-es elvételétől, kitérve arra, hogy minden lehetséges hazai és nemzetközi jogi fórumon alaptörvény- és vallásszabadság-ellenesnek mondták ki az Orbán-kormány döntését, emlékeztetve arra is, hogy a jogerős ítéletet a kormány és a fideszes többségű Országgyűlés azóta sem hajtotta végre.

A NAV eljárása formailag indokolt, hiszen a MET valóban elmaradt 2018–2019-ben a munkavállalói járulékok befizetésével – de éppen azért, mert az állam megakadályozta, hogy hozzájussanak az őket megillető forrásokhoz. A 250 milliós hátralék egyébként eltörpül amellett, amennyivel az állam tartozik a MET-nek – az már többmilliárdos tétel. Az AB is kitart amellett, hogy a MET státuszát a kormánynak rendeznie kell.

Nem felejt

A MET és a hozzá tartozó Oltalom Karitatív Egyesület szoros együttműködésben látnak el széles körű szociális, egészségügyi, karitatív és oktatási feladatokat. Összesen 40 intézményt, köztük óvodákat, általános iskolákat, középiskolákat üzemeltetnek országszerte. A közoktatásban mintegy 3 ezer gyerek taníttatásáról gondoskodnak, és nemcsak oktatási tevékenységet végeznek, hanem sokszor családsegítő feladatokat is ellátnak. Az oktatáson kívül,azoknak is segítenek, akiknek lényegében semmijük nincs: az év 365 napján 24 órában naponta mintegy ezer hajléktalan embert látnak el, hajléktalanok számára működtetnek egészségügyi centrumot, és 300 főről gondoskodnak az idősotthonaikban. Mindez évi 5-6 milliárd forintba kerül – ehhez képest látszik igazán, mit jelent az az évi 2 milliárd, amit az Orbán-kormány visszatart. 

„Kizárólag egyfajta személyes bosszú, más nem állhat e mögött – mondja Iványi Gábor az elmúlt tíz év MET-et érintő orbáni sanyargatásairól –, s hogy ez miből táplálkozik, mi mozgatja az első számú vezetőt? Valószínűleg abból, hogy bíráltam az ő cselekedeteit, mert azok etikátlanok, korruptak és irgalmatlanok. Orbánt pusztán személyes motivációk hajtják abban, hogy immár tíz éve ott tegyen keresztbe a MET-nek, ahol csak lehetősége van rá. Mint fölidézte, egyszer egy jobboldali újságíró kérte számon Iványin, miért csodálkozik, hogy Orbán így bánik vele, amikor Iványi többször is bírálta őt.

S hogy mik voltak az Orbán két gyermekét is megkeresztelő Iványi és Orbán közötti konfliktusok? Az első nagyobb konfliktusa még az első Orbán-kormány idejére tehető, amikor Orbán számított Iványi támogatására politikai céljai eléréséhez. „Engem sohasem kérdezett meg arról, hogy mi a véleményem a szegénypolitikáról, nem beszélgettünk arról, ami engem foglalkoztat, viszont különleges bánásmódot ígért számomra abban az esetben, ha mellé állok és közösen fényképezkedünk, ezzel is nyilvánosan jelezve, hogy kiállok a politikai elgondolásai mellett. Akkor azt találtam mondani, nekem nem kell különleges elbánás, elég annyi, amennyi törvényesen jár. És azt sem tudtam neki megígérni, hogy kiállok mellette. Ez lehetett az első dolog, amin megsértődött” – véli Iványi Gábor. A metodista lelkész azóta számtalanszor mondta el nyilvánosan Orbánról és politikájáról a véleményét, a The New York Times 2019-ben Iványiról készült portrécikkében például Iványi a fasizmus szimbólumának nevezi Orbánt.

A teljes cikket itt olvashatja.

Forrás: Magyar Narancs