Miért hallgat a kormány a rákkeltő gyógyszerek ügyében?

Nagy András 2018. augusztus 4. 05:05 2018. aug. 4. 05:05

„Csak nem arról van szó, hogy a Fidesz a multinacionális gyógyszergyártók, és/vagy a forgalmazói lobbi zsebében van?” – kérdezik a szocialisták.

Miután a legfőbb ügyész Bangóné Borbély Ildikónak küldött válaszából kiderült, hogy már az ügyészség is vizsgálja a rákkeltő vérnyomáscsökkentők ügyét, komolyan elgondolkodtunk, mi lehet az oka annak, hogy a máskor oly kommunikatív kormány hetek óta konokul hallgat Magyarország történetének eddigi legkomolyabb gyógyszerészeti botrányában.

A Fidesz szavakban általában minden alkalmat megragad, hogy elmondja: egyedül ők képviselik a magyar emberek érdekeit, például Brüsszel, az energiaszolgáltatók, vagy éppen a multikkal szemben. Ehhez képest érthetetlen, miért van most csöndben a kormányzati kommunikáció, hiszen itt 200 ezer magyar betegről, és az őket éveken át mérgező nagy gyógyszergyártókról van szó.

A gyógyszerész-szakma és a patikák példásan reagáltak a június végén kirobbant botrányra a mérgezett szerek listájának összeállításával, illetve visszavételével. Ha késéssel is, de már Polt Péter is belátta, hogy az állam nem nézheti tétlenül, nem hagyhatja annyiban, hogy több százezer állampolgára éveken át rákkeltő anyagot kapott a gyógyszerébe, és nyomozást kezdeményezett az ügyben.

Megszólalt több ellenzéki képviselő is, a szocialista Bangóné Borbély Ildikó pedig számos kérdést intézett az illetékes állami vezetőkhöz, többek között a már említett Polt Péternek, vagy az egészségügyért felelős Kásler Miklósnak. A kormány képviselői azonban egyelőre hallgatnak minden idők legnagyobb magyar mérgezési botrányában.

A politikus megkeresésünkre ma azt mondta, hosszú hetek teltek el a botrány kirobbanása óta, a közvélemény most már tudni akarja, hogy mikor szerzett tudomást a kormány a tömeges mérgezésről, és miként kíván segítséget nyújtani az érintetteknek. Indul-e állami szűrőprogram a körükben, és állja-e az állam a mérgezés miatt kialakult betegségek kezelési költségeit?

A másik fontos kérdés a szocialisták szerint, hogy mi az oka a kormány hallgatásának. „Csak nem arról van szó, hogy a Fidesz a multinacionális gyógyszergyártók, és/vagy a forgalmazói lobbi zsebében van? – tette fel a kérdést Bangóné, hozzátéve, hogy ez megmagyarázná azt is, hogy miért van tele a Fidesz-kormány által szinte teljesen letarolt médiapiac a gyógyszerreklámokkal.

Az MSZP a még megmaradt független média segítségét is kéri, mert „nem szabad hagyni, hogy a kormány a szőnyeg alá söpörje a mérgezett gyógyszerek ügyét, hiszen több százezer honfitársunkról és családjaikról van szó!” – tette hozzá a képviselő. Az érintett betegek egyébként július 30-tól augusztus 31-ig vihetik vissza a patikákba a forgalomból kivont, valsartan tartalmú készítményeket. Azonban jó tudni, hogy egy beteg legfeljebb két, felbontatlan doboz árát kaphatja vissza a gyógyszertárakban.