Mikor lesz magyar euró?

HírKlikk 2019. augusztus 14. 09:41 2019. aug. 14. 09:41

Felpörgetheti a gazdaságot az euróövezethez való csatlakozás, azonban az euró magyarországi be­vezetése még nincsen napirenden.

Magyarországon már az Európai Unióhoz való csatlakozásunk óta téma az euró bevezetése, a maastrichti kritériumok teljesüléséhez az utóbbi években kerültünk a legközelebb, a kormányzat ennek ellenére egyelőre nem vette napirendre az övezethez való csatlakozásunkat - áll a Világgazdaság cikkében.

Horvátország az elmúlt hetekben döntött arról, hogy belép az euró előszobájaként számon tartott ERM II. rendszerbe, amely az övezethez való csatlakozás előfeltétele (a rendszerben való kétévi tartózkodás után vezethető be a közös európai valuta).

A napilap az MNB-t megkereste kérdéseivel, ott továbbra is a témában adott korábbi nyilatkozatot tartják irányadónak, miszerint az euró bevezetéséről úgy kell dönteni, hogy szem előtt tartjuk a felzárkózást a fejlett országokhoz.

Az euró bevezetésének időzítését - a maastrichti kritériumokon felül - legalább három további dimenzió figyelembevételével fontos értékelni - írta korábban Nagy Márton, az MNB alelnöke és Virág Barnabás, a jegybank ügyvezető igazgatója.

Egyrészt a tartós pénzügyi egyensúlytalanságok megelőzésére és feloldására továbbra sem működnek övezeti szintű mechanizmusok, ezért a reálgazdasági ciklusok összhangja mellett a pénzügyi ciklusokat is harmonizálni kell, másrészt az euróövezetben a versenyképességi hiányosságok hosszabb távon is fennmaradhatnak, ezért ezek kezelésére rugalmas munka- és árupiacra van szükség, harmadrészt pedig a gazdasági ciklusok kezelésére megfelelő fiskális mozgástérre és hatékony makroprudenciális eszköztárra van szükség.

Forrás: Világgazdaság