Milliókat költöttek maroklőfegyverekre és kényszerítőeszközökre

HírKlikk 2018. december 14. 10:13 2018. dec. 14. 10:13

Negyvenötmillió forintot költött az adóhatóság szolgálati maroklőfegyverekre és kényszerítőeszközökre, az összegből a szervezet nemrégiben 248 pisztolyt, különféle fegyveralkatrészeket és kétszáz paprikaspray-t szerzett be. Az eszközök a pénzügyőrökhöz és a pénzügyi nyomozókhoz kerülnek - írja a Magyar Idők.

A portál szerint a legújabb beszerzés keretében a NAV 248 darab Heckler & Koch P30 V3 jelzésű maroklőfegyvert vett. A hatóság a legalacsonyabb árat megadó cégtől vásárolta meg a pisztolyokat, mégpedig darabonként 180 ezer forintért.

Az összeg fejében minden fegyverhez jár két tár, valamint tisztítóvessző-készlet, tárazást segítő eszköz, szivacsos műanyag tárolódoboz, néhány markolatpanel és magyar nyelvű kezelési útmutató. Ezek mellett fegyveralkatrészek és kényszerítőeszközök is szerepeltek a NAV beszerzési listáján. Így például pisztolyokhoz való helyretoló rudat és rugót, tárfenéklemezt, kakas-könyökrugót és elsütőbillentyű-tűt is vett a hatóság.

"A beszerzéseknek megvannak a maguk indokai"
– nyilatkozta a lapnak Leopold Róbert pénzügyőr őrnagy.
 
A hatóság szóvivője kifejtette: a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál lőfegyvert használhatnak a pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók, a tűzerőre pedig adott esetben szükség is lehet. A NAV ugyanis több olyan bűncselekménytípus feltárását is feladatul kapta, amelyeknél könnyen megeshet, hogy mindenre elszánt és ennek megfelelően felszerelt személyek, csoportok ellen kell fellépni.
 
Az utóbbi időszakban több nagyobb adóhivatali fegyverbeszerzés történt, az egyik jelentős vásárlást hozzávetőleg hatszázezer lőszer megvétele adta, a több mint harmincmilliós ügyletről idén született döntés.
 
A NAV akkor 580 ezer 9 milliméteres pisztolytöltény mellett 27 ezer, gépkarabélyba való muníciót, 3200 sörétes lövedéket és ezer vaktöltényt vásárolt.
 
Megemlíthető emellett az a tavaly megindított eljárás is, amelyet a szervezet ezer darab, kiképzéshez használható festéklőszer beszerzéséért írt ki, ahogy szintén a múlt esztendőben kerített sort a hatóság hetven lövedékálló mellény megvételére.
 
A mellények közül egyes darabok 120 ezer forintba kerültek, másokért negyedmillió forint körüli összeget fizetett a hatóság.
Forrás: Magyar Idők/Hírklikk