Milliós bírságot is fizethet, aki így tünteti el a zöldhulladékot

HírKlikk 2021. március 1. 04:45 2021. márc. 1. 04:45

Sokan a tavaszias, jó időt kihasználva, ilyenkor égetik el a kerti zöldhulladékot, valamint egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet. Ennek során fokozott figyelmet kell fordítani az évről-évre jelentkező veszélyforrásra: a szabadtéri tűzre. A szabadtéri tűz kialakulásának különösen kedvez ez az időszak, hiszen a száraz növényi részek könnyen lángra kapnak, a szeles időben pedig a legkisebb tüzek is gyorsan továbbterjedhetnek - olvasható a katasztrófavédelem közleményében.

Az erdő- és vegetációtüzek tekintetében két fokozottan veszélyes időszak van. Az egyik kora tavasszal, ezek az úgynevezett „tavaszi tüzek”, amelyek többsége a tavaszi kerti tevékenységhez köthetőek.

A jó időt kihasználva, a kert- és telektulajdonosok ilyenkor égetik el a száraz gazt, az avart és egyéb hasonló szerves anyagot.

A második kiemelt tűzkockázatú időszak júliustól-augusztus végéig tart. A száraz nyári hónapokban főleg az alföldi fenyvesek vannak kitéve az erdőtűz pusztításának. 

A két kiemelten tűzveszélyes időszakban keletkezik az erdő- és vegetációtüzek 70-75 százaléka. Ilyenkor Magyarországon évente több ezer helyen keletkezik tűz. A szabadtéri tűzesetek különféle okokból keletkezhetnek, legtöbbjük azonban emberi gondatlanságra vezethetők vissza. Ezek a tüzek jelentős természeti károkat okozhatnak. Sok esetben az előző évből megmaradt elgazosodott növényzet felszámolása érdekében a terület gazdája szándékosan gyújt tüzet, amely neki nem okoz kárt. A tűzoltóságtól viszont nagy erőfeszítést igényel, és jelentős többletköltséget okoz a lángok megfékezése és a tűz által veszélyeztetett területek védelme. 

A száraz gaz, avar és egyéb kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokat a települések önkormányzatai rendeletbe szabályozhatják, és feltételekhez kötötten engedélyezhetik. Azokon a településeken ahol a helyi önkormányzat ezekről nem rendelkezik, tilos a száraz gaz, avar és egyéb kerti hulladék belterületi égetése. A kerti hulladékok hasznosításában alternatív, környezetkímélő megoldást jelenthet a házi komposztálás. Amennyiben erre nincs lehetőség, akkor a zöldhulladék elszállíttatása is jó választás, amely több településen megoldott.

A hatályos országos tűzvédelmi szabályzat a külterületi ingatlanok vonatkozásában, a külterületen történő égetést – hasonlóan a belterületen végzett égetéshez – nem teszi lehetővé, kivéve, ha azt más jogszabály engedélyezi.

Abban az esetben, ha a települési önkormányzat nem rendelkezik a szabadtéri égetésről önkormányzati rendelettel, e tevékenység sem belterületen, sem külterületen nem végezhető. 

Amennyiben a települési önkormányzat rendeletben szabályozza a szabadtéri tűzgyújtás lehetőségét külterületen, azt a terület tulajdonosának, használójának írásban be kell jelentenie az égetés megkezdése előtt öt nappal, az illetékes hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szervéhez.

A tűzvédelmi előírások, valamint az égetési tilalomra vonatkozó rendelkezések megszegését az illetékes hatóságok a szabályszegés súlyától függően bírsággal sújthatják. Tűzvédelmi előírás megszegéséért, ha az tüzet idézett elő akár 3.000.000 forintig terjedő tűzvédelmi bírság is kiszabható, amennyiben az oltási tevékenységben a tűzoltóság beavatkozására is szükség volt. Az okozott károkért a tűz okozóját felelősség terheli, ha a szabadtéri égetés miatt nagy értékű vagyontárgyak károsodnak vagy emberek kerülnek veszélybe, a tűzokozó ellen büntetőeljárás is indulhat.

Forrás: Hírklikk