Milyen szakemberekre hallgat Orbán?

HírKlikk 2020. október 19. 20:45 2020. okt. 19. 20:45

Hétfőn azonnali kérdéseket tehettek fel a képviselők Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki szerint a kormány a szakemberekre hallgat a járvány elleni védekezésben.

„Amikor önök megkérdőjelezik annak a járványügyi döntésnek a helyességét, hogy hogyan és miképpen teszteljünk, akkor önök nem a kormányt támadják, mert erről nem a kormány dönt. Hanem azokat a járványügyi szakembereket és orvosokat támadják, akik egyébként folyamatosan elemzik az adatokat, kidolgozzák az eljárásrendeket, és utána javaslatot tesznek nekünk a döntésekre. Tehát a tesztek támadása, a tesztekre vonatkozó megjegyzések valójában a járványügyi szakemberekkel szembeni támadásnak minősülnek” – válaszolta Orbán Viktor az ellenzéki képviselőknek.

A kormány szakértői, már régóta kritizálják a védekezést, azon belül a tesztelést.

- Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium epidemiológusa nemrég azt mondta, az eljárásrend és a kapacitás korlátai miatt, túlságosan kevés tesztet végzünk a fertőzöttek azonosításához. Ezt mutatja, hogy egyre nő a teszteken belül a pozitívak aránya, bőven meghaladva a WHO által ajánlott öt százalékot.

- Jakab Ferenc, a kormány által létrehozott koronavírus-kutatócsoport vezetője úgy látja, „gyorsvonatként rohanunk a vesztünkbe”. „Ha minden így marad, és komolyabb intézkedések nem történnek” akkor drasztikusan emelkedni fognak a fertőzésszámok. „Voltak ilyenfajta riogatások az első hullámmal összefüggésben is” – reagált Orbán Balázs a szakértő kijelentésére.

- A kormánynak szintén elemzéseket készítő Röst Gergely, már augusztus végén jelezte, hogy túl lassú a tesztelési rendszer.

A kormány eddig nem a szakértőkre, hanem az „emberek döntésére” és a nemzeti konzultációra hivatkozott.

Forrás: MTI/Hírklikk