Minden, amit a vakcinákkal kapcsolatban tudni érdemes

HírKlikk 2021. január 15. 17:00 2021. jan. 15. 17:00

Az EU Bizottsága a honlapján kérdés-felelet formájában ismerteti az oltási stratégiáját. Az összeállításból kiderül a többi között az is, hogy „a tagállamokkal történt egyeztetés alapján minden tagállam azonos időben és azonos feltételekkel kapja meg” a vakcinákat. Több mint kétmilliárd adagot rendeltek már meg, az év végéig az EU minden állampolgára számára meglesz az oltóanyag. Az állampolgárok tudni fogják, hogy mely vakcinával oltják be őket.

Mint az Az Európai Unió Bizottságának az összeállítása hangsúlyozza: azon dolgoznak, hogy diverzifikált vakcina-portfóliót állítsanak össze, elfogadható árakon. Részletesen beszámol arról, hogy mely gyártóktól, hány adagot rendelt már meg (eddig több mint kétmilliárd dózist), és arról is, hogy milyen tárgyalásokat folytat. Ezek közül még nem minden gyártó oltóanyagát engedélyezte már az EU illetékes hatósága, az EMA. „Ha az összes vakcina elnyeri az engedélyt, a tagállamoknak lehetőségük lesz a rájuk eső adagok egy részét szegényebb országoknak adományozni”. 

Az EMA eddig a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcináját engedélyezte, és ezen az alapon a bizottság feltételesen engedélyezte mindkettő forgalomba hozását. Egyelőre más gyártó nem kérte az EMA engedélyét, de a hatóság elkezdte a Johnson and Johnson, valamint az AsztraZeneca oltóanyagainak vizsgálatát. 

Engedélyezés után follow-up 

Az unió szabályainak megfelelően, az EMA engedélyezés után is figyelemmel kíséri az összes vakcina biztonságos voltát, hatásosságát, és folyamatosan értékeli az esetleges mellékhatásokat és egyéb orvosi problémákat, vagyis a feltételes engedélyekre ugyanazok az előírások vonatkoznak, mint a végleges engedélyezésre. 

Emellett az EMA igénybe veszi a létező széles körű megfigyelési rendszert a már engedélyezett vakcinák ellenőrzésére, és külön rendszert épít ki az adatok gyors begyűjtésére és értékelésére. Így például a gyógyszergyártóknak általában félévente, a Covid19 vakcinák esetében havonta kell beküldeniük jelentéseiket. 

Előre egyeztettek a tagállamokkal

Az engedélyezett vakcinákat a tagállamokkal történt egyeztetés alapján minden tagállam azonos időben és azonos feltételekkel kapja meg. A szállítás progresszív módon bővül. Ez azt jelenti, hogy az első néhány hónapban nem lesz elegendő vakcina minden felnőtt beoltásához. Az első szállítmányokból azokhoz a csoportokhoz tartozókat oltják be, amelyeket a tagállamok prioritásnak tekintenek – a legtöbb országban az első helyen az egészségügyi dolgozók és a 60 év felettiek állnak.  

A gyártási kapacitások felfejlesztésével idővel bővülni fognak a szállítások, és a tervek szerint 2021 végéig minden felnőtt számára elérhető lesz a vakcina, mivel a megrendelt adagokat a gyártók még idén szállítják. Az EU Bizottsága felkérte a tagállamokat, hogy minél előbb szervezzék meg a vakcinák jól hozzáférhető tárolási lehetőségeit a nemzeti oltási terv alapján, és ehhez iránymutatást is kibocsátott. E tervek kidolgozását a bizottság figyelemmel kíséri, és segítséget is nyújt, egyebek között a fecskendő és tűk beszerzésében. Emellett stressz-tesztben vizsgálja meg a bevetés előtt a nemzeti oltási terveket. 

Mindenki tudja majd, mivel oltják be

Ami az európai vakcina gyártási kapacitást illeti, az már ma is jelentős, de emellett az unió az EMA által engedélyezett vakcinák gyártói számára támogatja is a szükséges fejlesztéseket. A vakcinák szállítását a nemzeti oltási központokba a gyártók intézik. A további elosztást a tagállamok szervezik meg, és a tagállamok felelőssége a lakosságuk beoltása is. Az állampolgárok tudni fogják, hogy mely vakcinával oltják be őket – olvasható a bizottság oldalán. Az oltóanyag csomagolásába helyezett kísérőcédula tartalmazza a tudnivalókat, és ezeket a bizottság az interneten is hozzáférhetővé teszi minden nyelven. A csomagolásra vonatkozó szabályok az első időben rugalmasak lesznek, de ennek ellenére, minden beoltandó és oltó személy számára biztosított lesz a szükséges információk elérése. 

Az oltási igazolvány szerepe

A megbízható, bizalmat élvező és ellenőrizhető oltási igazolás erősítheti az oltási program sikerességét és a beoltandó lakosság bizalmát. Az ilyen bizonyítvány hasznos lehet az egyén és a lakosság számára, egyebek mellett az utazások vonatkozásában, mert azt jelenti, hogy az illetőt nem szükséges tesztelni, vagy karanténba zárni. Az oltási bizonyítványok kidolgozásában a bizottság együttműködik a tagállamokkal és az Egészségügyi Világszervezettel (WHO). 

A vakcina ára

Ami a vakcinák árát illeti, az EU előnyös feltételeket tudott elérni. A tagállamok kompetenciájába tartozik, hogy az oltások mindenhol ingyenesek lesznek-e, de a legtöbb tagállam ingyenesen szándékozik a lakosság rendelkezésére bocsátani az oltásokat. A gyártókkal kötött szerződések egyelőre nem nyilvánosak, és ennek oka főleg a tárgyalások és az üzleti információk védelme. 

A beoltottaknak is kötelező marad a maszk viselése

A járványt az oltások segítségével az év végéig lehet ellenőrizhetővé tenni. Néhány fertőző betegségre vonatkozóan ismert, hogy a járvány kordában tartását az úgynevezett nyájimmunitás elérése biztosítja, ez a lakosság 70 százalékénak korábbi megfertőződése, illetve oltás útján érhető el. 

A pandémia Európában az év végéig ellenőrizhetővé válik a bizottság szerint, de ez függ az oltások ütemétől és a vírus természetes terjedésének tempójától is – írta a bizottság közleményében. Nem tudni még azonban, hogy a beoltottak terjeszthetik-e a fertőzést, ezért további értékelésekre lesz szükség annak tisztázására, hogy milyen hatással vannak a vakcinák a tünetmentes megfertőződésre. Ezért egyelőre a beoltottaknak is maszkot kell viselni, és be kell tartani a távolságtartás szabályait. Ennek a szabályozásnak a felülvizsgálatát más tényezők is befolyásolják majd, köztük az, hogy hányt embert oltanak be, és hogy miként terjed a vírus. 

Fertőzés és védelem

Egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő adat arról, hogy mennyi ideig biztosít védelmet, ha valaki elkapta a fertőzést és átesett a betegségen. Az első vizsgálatok arra utalnak, hogy ez az úgynevezett természetes védettség feltehetően nem tart túl sokáig, de ennek jobb megértéséhez még további tanulmányok szükségesek, vagyis nem mondható ki teljes biztonsággal, hogy aki már átesett a fertőzésen, annak nincs szüksége oltásra – mutatott rá az Európai Unió Bizottsága a honlapján.

Forrás: Hírklikk