Minden egészségügyi adatunkat elérhetővé teszi Kásler minisztériuma

HírKlikk 2020. május 31. 18:37 2020. máj. 31. 18:37

Júniustól a közfinanszírozott szolgáltatók után a magánorvosok is az Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT) töltik fel betegeik egészségügyi adatait, így az ott végzett ellátások, beavatkozások, felírt e-receptek is látszani fognak - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A tárca szerint a korszerű egészségügyi ellátás szempontjából elengedhetetlen, hogy a betegadatok egy helyről elérhetőek legyenek minden kezelőorvosnak, függetlenül attól, hogy a szolgáltatásokat államilag finanszírozott vagy magánszolgáltatói rendszerben vették igénybe a páciensek.

Ez azért is jó, mert így a betegnek nem kell majd magával vinnie a különböző ellátási papírjait. Az átlátható adatokkal elkerülhetők a feleslegesen megismételt vizsgálatok, az orvosok sokkal pontosabb képet kapnak pácienseikről, ami elősegíti a biztosabb diagnózist és a hatékonyabb gyógyítást – idézi a minisztérium közleményét az index.hu.

A kezelőorvosok számára pedig hozzáférhetővé válnak a páciensek más intézményekben meglévő vizsgálati eredményei, gyógykezelési, gyógyszerelési és betegadatai.

„A magánszolgáltató orvosok EESZT-hez való csatlakozásával a kezelőorvosok számára több információ áll majd rendelkezésre a betegekről: lekérdezhetik a betegük gyógykezelési, gyógyszerelési és vizsgálati adatait, és láthatják a számára felírt és ki nem váltott gyógyszereket.

A rendszer használatával hozzáférhetővé válnak a páciensek más intézményben elvégzett vizsgálati eredményei is, vagyis az ellátási dokumentumok utaztatása szükségtelenné válik. Mindez jelentősen javítja a betegellátás minőségét és hatékonyságát: elkerülhetők a feleslegesen megismételt vizsgálatok, az orvosok sokkal pontosabb képet kapnak pácienseikről, ami elősegíti a biztosabb diagnózist és a hatékonyabb gyógyítást.

Az állampolgárok pedig egyre több, az egészségügyi ellátásukkal kapcsolatos adatot követhetnek figyelemmel az EESZT Lakossági Portál felületén (eeszt.gov.hu)” – áll a közleményben.