Minden ellenzéki párt beállt az MSZP-s polgármester-jelölt mögé a XVIII. kerületben

HírKlikk 2019. július 26. 07:28 2019. júl. 26. 07:28

Budapest XVIII. kerületében is teljes az ellenzéki összefogás. Szaniszló Sándor szocialista politikus indulását a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció (DK), az LMP, a Momentum, a Jobbik és a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) is támogatja.

Szaniszló Sándor az ellenzéki pártok közös sajtótájékoztatóján azt mondta: az elmúlt kilenc évben a XVIII. kerület a főváros mostohagyermeke volt, ahol leginkább kátyúsak az utak, kimaradtak a nagyberuházások, és "a kerület csak óriásplakátokon fejlődött".

Az elmúlt hónapokban elkészült egy kerületi "minimál választási program", amely "minden, a közjót szolgáló" fontos szempontot tartalmaz - fogalmazott. Hozzátette, ennek megvalósításában tizennégy "tisztességes és a körzetükért elkötelezett" ellenzéki önkormányzati képviselőjelölt segíti, akik "úgy fognak küzdeni ezért a városért, hogy az példaként szolgáljon mindenki számára és példaként szolgálhatott volna a mostani kormánypárti képviselőknek is".

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke nagy lépésnek nevezte, hogy "szinte példa nélkülien széles" összefogás jött létre. Szerinte ez képes lesz elhozni a változást a XVIII. kerületben, és azt is lehetővé teszi, hogy "októberben Karácsony Gergely vezetésével egy másik Budapestre és 2022-ben egy másik Magyarországra ébredjünk".

Szaniszló Sándorról azt mondta: az MSZP-s politikus a többi között önkormányzati képviselőként, fővárosi képviselőként, alpolgármesterként is bizonyított, és "nagyszerű csapatot" hozott össze.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP országos választmányi elnöke a tavalyi országgyűlési választás kerületi eredményére utalva - amelyen egyéni képviselői mandátumot szerzett -, úgy fogalmazott: "csodát hajtott végre a XVIII. kerület, megfordította a választást". További feladatként jelölte meg, hogy "a kerület lakói ősszel beteljesítsék a tavaszi győzelmet". Álláspontja szerint az összefogással megteremtették "a teljes körű váltás" feltételeit a kerületben.

Gy. Németh Erzsébet DK-s fővárosi képviselő, a XVII. kerület közös ellenzéki polgármesterjelöltje úgy vélekedett: ha a kerületekben egy közös ellenzéki polgármesterjelölt áll szemben a Fidesszel és egy közös főpolgármester-jelölt áll szemben Tarlós Istvánnal, akkor a fővárost ősszel "visszavehetik" a budapestiek.

Stummer János, a Jobbik alelnöke köszönetet mondott, hogy tető alá hozták "ezt a technikai együttműködést". A következő hetekben olyan rendszert kell - a XVIII. kerületben is - megdöntenünk, amely kilenc év alatt olyan világot teremtett, hogy már nem az számít, hogy ki jobb- és baloldali ma Magyarországon - hangoztatta.

A legfontosabb szempontnak azt nevezte, hogy eldőljön, ki a "visszaépülő pártállam szolgálója és ki a demokrácia, a többpártrendszer és a politikai pluralizmus támogatója". A Jobbik az utóbbi oldalra állt - mutatott rá, egyúttal arra kérte a kerület lakóit, hogy a demokráciára, a többpártrendszerre és a jogállamiságra voksoljanak.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) képviseletében Kaltenbach Jenő arról beszélt, hogyha a szervezetet által szorgalmazott összefogás korábban létrejön, akkor "nem lopná szét az országot egy egypártrendszerű, minden hatalmat a kezében összpontosító párt". Egyúttal jelezte: a Fidesz szavazóira is szeretnék "kiterjeszteni a vonzerejüket", hogy ők a jövőben tévedésüket belátva rájöjjenek arra, hogy létezik más alternatíva.

Ferenczi István, az LMP elnökségének tagja pártjának a májusi európai parlamenti választásokon elért eredményére utalva hangsúlyozta: a választók üzenetét megértették, ezért is vesznek részt a Fideszt az önkormányzatokból "kiszorító" együttműködésekben. Ennek keretében az LMP Budapesten ember- és klímabarát, zöld politikáért fog küzdeni.

Forrás: Hírklikk