Minden gyanún felül álló férfiak egy zártkapus futballmeccsen

Föld S. Péter 2020. május 28. 14:13 2020. máj. 28. 14:13

A gyerekeket hagyjuk ki ebből a történetből, ők tényleg nem tehetnek arról, hogy rákerültek a fotóra. Senki sem tehet arról, hogy ki az apja, vagy éppen a nagyapja. Egyszer talán büszkék lesznek erre a képre, és az sem kizárt, hogy szégyellni fogják. Az ő döntésük lesz, ha felnőnek.

Hanem a két felnőtt férfi, Szijjártó Péter külügyminiszter, akinek Szíjjas a beceneve, és Dzsudzsák Balázs, a magyar labdarúgó válogatott kapitánya, ha akarna, sem találna mentséget magának. Védett férfiak ők, más szóval törvényen felül állók.

Szijártóról annyit tudunk, hogy külügyminiszter, és már fiatalon, 36 évesen 167 milliós házikót vásárolt magának Dunakeszin. A sajtó akkori okvetetlenkedő kérdéseire azt válaszolta, hogy a házra a pénzt döntő mértékben a szülei adták, akik egy élet megfeszített munkájával kuporgatták össze ezt a nem kevés összeget.

Dicséretes ez az előrelátás, ami a külügyminisztert már születésekor jellemezte. Mi, a gyarló többség, többnyire felelőtlenül pottyanunk e világra, s elmulasztjuk, hogy egy igen tehetős csáládba szülessünk, és olyan szüleink legyenek, akik egy élet munkájával,167 milliós kulipintyót varázsolnak a fenekünk alá.

Dzsudzsák Balázs más tészta. Ő nemcsak Szíjjas barátja, de a magyar labdarúgó válogatott csapatkapitánya is egyben. Jelen állás szerint, egy arab futballcsapatnál keres nagyon sok pénzt, s bár a koronavírus miatt, ott ragadt az emírségekben, ahol nagy a szükség, ott közel a segítség: Szijjártó külügyminiszter a jó barát segítségére sietett, különgépet küldött érte és rajta kívül még hét magyarért. Hogy a hazatérés még simább legyen, Dzsudzsák diplomata útlevéllel utazott. Nem diplomata ő, amint azt útleveléből gondolnánk, hanem a hivatalos indoklás szerint, a magyar labdarúgó válogatott kapitánya. Ebben a minőségében jár neki a különös előnyökre feljogosító diplomata útlevél. Igaz, a törvények rá is vonatkoznak, mert hazatérése után, két hétre karanténba kellett vonulnia. Amit aztán nem tartott be, 12 nap elteltével büszkén fotóztatta magát egy kávézóban.

A lényeget meg majd elfelejtjük: egy zártkapus futballmeccsen, a Honvéd-MTK kupaelődöntőn kapták lencsevégre a vidám cimborákat. Ahol hivatalosan nem lehettek volna jelen nézők. Szijjártómak erre is volt magyarázata: a Honvéd vendége volt ezen a mérkőzésen, őt hívták meg, ő pedig vitte a fiait és szólt a barátjának, Dzsudzsáknak. És ha valakit nem hergelt volna eléggé ez a pikírt magabiztosság. Szijjártó még azt is hozzátette: a két csapat előző meccsén is ott volt: a Hungária körúti stadionba az MTK hívta meg a szintén zártkapus mérkőzésre. (Meghívhattak volna egy orvost is, vagy egy ápolót, esetleg egy villanyszerelőt, de a két klubnak valamiért Szíjjas neve ugrott be.)

Még valamilyen tanulság kellene a végére, de ezt inkább rábíznánk az olvasóra. A magam részéről, csak annyit tudnék írni, amit sem Szíjjas, sem Dzsudzsi nem tenne ki az ablakba, olyan jelzőket használnék velük kapcsolatban, hogy akár sajtóper is lehetne belőle.

A gyerekeket, mint említettem az elején, hagyjuk ki ebből a történetből. A két kisfiú tényleg nem tehet semmiről.