Mindenki győzött az EU-csúcson, kivéve az Európai Parlamentet

HírKlikk 2020. július 22. 15:32 2020. júl. 22. 15:32

Sok nyertes volt az EU-csúcson, de csak egyetlen nagy vesztes, nevezetesen az Európai Parlament – mondta a Der Spiegel kommentátora a hetilap honlapján közzétett interjúban. Az Európai Parlament képviselőinek még el kell fogadniuk a megszületett megállapodást, de már korábban világossá tették a követeléseiket: egyrészt több pénzt akartak a jövőbe mutató programokra, mint a klímavédelem, a digitalizálás, a kutatás, vagy az ifjúsági munkanélküliség elleni küzdelem.

Ezek a követelések azonban nem teljesültek, és ez kiválthatja a képviselők ellenállását, írja a lap kommentátora. Ami megszületett, az mindenesetre klasszikus brüsszeli kompromisszum. A déli országok százmilliárdokat kapnak vissza nem fizetendő segélyként, a „fukar négyek” az uniós befizetéseikre kaptak kedvezményeket, Finnország, amely társult a „fukarokhoz” magasabb mezőgazdasági támogatást ért el.

Ami az uniós pénzek kifizetésének jogállamisági kritériumokhoz kötését illeti, az állam- és kormányfők a kérdést egyszerűen továbbadták a minisztereknek: az ő feladatuk lesz, hogy döntsenek a bizottság vonatkozó javaslatáról, amely azonban már most is két éve a tanács előtt van, de nem történt vele semmi. Ezt akarják most pótolni. A nagy trükk ebben az, hogy a tanácsban megkövetelt konszenzussal ellentétben, a miniszterek többséggel dönthetnek, nem is rendelkezik senki vétóval, így Magyarország és Lengyelország sem. Tény azonban, hogy Orbán Viktornak mindig erős oldala volt a szövetségesek keresése, és most is lehetséges, hogy le tudja csapni ezt a tervet.

Az Európai Parlament képviselőire hatalmas nyomás nehezedik, hogy elfogadják az állam- és kormányfők kompromisszumát. Ha ugyanis megtorpedózzák az újjáépítési csomagot és a költségvetést, a déli tagállamoknak tovább kell várniuk a sürgősen szükséges pénzre. Ugyanakkor a parlament hitelessége forog kockán, de az EU alapvető értékei, és ezzel az alapja is.