Mindenki nyugodjon meg, nem bombázzuk Las Vegast!

Csanádi Dávid 2019. december 13. 16:28 2019. dec. 13. 16:28

A honvédség négy új repülőgépe rengeteg helyen megfordul a világban: Las Vegas, Dubai, Málta és Panama is az úticélok között van. Mindezt úgy, hogy követni sem lehet az útjukat.

Az Átlátszó írta meg, hogy Orbán Viktor tavalyi utazásait követően, letiltották az internetes repülőgép-figyelő oldalakról a Magyar Honvédség két Airbus A319 és két Dassault Falcon 7x típusú repülőgépének adatait. A portál mégis kiderítette, egzotikus helyszínekre, kaszinóvárosokba, adóparadicsomokba vezettek a titkosított utak. Mindezt persze közpénzen, a Magyar Légierő költségén.

Feltételezhetően nem fogjuk bombázni Las Vegast – jegyezte meg a Hírklikknek Szekeres Imre, korábbi honvédelmi miniszter, aki ezután komolyra fordította a szót a két-két utasszállító, illetve luxusrepülő útjaival kapcsolatban.

– Alapvetően hibás és a honvédség tekintélyét romboló utazások ezek. Ha a miniszterelnök vagy kormánytagok repülni akarnak, akkor a gépeket vegye át a légierőtől a Miniszterelnökség, tegyék átláthatóvá a költségvetésüket – mondta Szekeres, hozzátéve, hogy ráadásul a katonai vezetőket is fölösleges magyarázkodásra kényszeríti az utazgatásokkal a kormány, mert a gépek repülésének összesen két elfogadható oka lehet: külföldön állomásozó katonáink ellátása és segítése, valamint humanitárius feladatok ellátása.