Mindenre felkészültek az ellenzéki pártok

Sebes György 2021. április 16. 08:56 2021. ápr. 16. 08:56

A jelenlegi helyzet alapján kijelenthető, nem lesz akadálya annak, hogy megtartsák az ellenzéki összefogás előválasztását. Az MSZP pártigazgatója szerint az előkészületek rendben folynak és augusztus végére minden készen áll a voksolásra. Molnár Zsolt a Hírklikknek beszélt a jelöltekkel szemben támasztott szigorú követelményekről és kitért arra is, a hatalmon lévőktől minden kitelik. Ezért is van szükség 2022-ben kormányváltásra – tette hozzá.

Célegyenesbe fordult az ellenzéki előválasztás előkészítése – erősítette meg a szocialista párt pártigazgatója. Ezt tükrözte, hogy az összefogás pártjai a héten aláírták a voksolást szabályozó etikai kódexüket. Molnár Zsolt elmondta, hogy a fontos kérdések egy kivételével már mind eldőltek. Biztos tehát, hogy az előválasztás augusztus 23-án kezdődik az aláírásgyűjtéssel, két hónap múlva, október 23-án pedig bejelenthetik, ki lesz a közös miniszterelnök-jelölt és kiket indítanak a 106 egyéni körzetben.

Kizárólag az online tér alkalmazhatóságánál nincs még egyelőre teljes egyetértés. Itt jogi, valamint informatikai, szakmai válaszokat kell találni arra, hogy minél több választót vonhassanak be, ugyanakkor megfeleljenek az adatkezelési és minden más jogszabálynak – emlékeztetett a pártigazgató, aki egyben az MSZP budapesti elnöke is. Megoldást kell keresni arra is, hogy a rendszer biztonságos legyen, ki lehessen küszöbölni a külső beavatkozást, akár a kormánypártok részéről. Minderről folyamatosan egyeztetnek, és nincs messze a megállapodás. Molnár Zsolt bízik benne, hogy májusra minden vitás ügy lezárul. Ha ez megtörténik, időben lesznek, hiszen júliusban kell pontosítani több technikai részletet. Az aláírásgyűjtés előtt ugyanis a jelölteknek ki kell tölteniük bizonyos dokumentumokat és beszerezni az induláshoz szükséges iratokat. A pártoknak eközben nyilvántartásokat kell készíteniük és még augusztus 23-a előtt lezajlik a regisztráció is. 

A héten véglegesített etikai kódexben a pártok azt vállalják, hogy a közösen elfogadott elvek alapján kampányolnak. Aztán pedig tiszteletben tartják az előválasztás eredményét és utána segítik a győztes jelöltek további munkáját a kormányváltás érdekében. Molnár Zsolt kiemelte, egy éve működik a hatpárti összefogás és senki nem vállalja, nem is vállalhatja az ódiumát annak, hogy ebből kirekessze magát. Az eddigi tapasztalatok alapján nincs okuk feltételezni, hogy bárki rosszhiszeműen gyakorolná az előválasztáson a jogait. Mégis szükségesnek tartották, hogy írásban is lefektessék a szabályokat, amiket nem lehet megsérteni. Éppen ezért szankcióktól sem riadnak vissza azokkal szemben, akik nem tartják be az általános szabályokat. Végső esetben akár még a jelöltségtől is meg lehet fosztani valakit, amennyiben szembemegy a közösen elfogadott értékekkel.

Ennek kapcsán két kérdés is felmerül. Az egyik az, miképpen lehet kiszűrni azokat a jelölteket, akik rosszat tehetnek az ellenzéki összefogásnak, hogy elkerüljék az olyan eseteket, amilyen a legutóbbi ózdi időközi választáson fordult elő. Az MSZP pártigazgatója elmondta, az előválasztáson induló jelölteknek nagyon szigorú jogi, etikai és morális feltételeknek kell megfelelniük, erről nyilatkozatot is kell tenniük. Tisztán és világosan látszani kell, hogy elkötelezettek a hat párt értékrendje mellett, s nem támadhatók semmilyen értelemben. Csak olyan indulhat, akinél semmiféle akadály nem merül fel. Ha pedig bárkiről kiderül, hogy mégis okot ad a támadásra, akkor azt is szankcionálják. Molnár Zsolt szerint mindent gondosan előkészítettek, minimalizálták a jelöltek támadhatóságának kockázatát. Hozzátette azonban, teljesen kizárni persze soha, semmit nem lehet, annál is kevésbé, mivel a mai hatalom bármikor képes hazudni, valótlant állítani.

Ezzel összefüggésben indokolt az a kérdés is, a feddhetetlen jelöltek esetében miképpen igyekeznek megakadályozni a karaktergyilkosság lehetőségét. Az ilyen próbálkozásoknak természetesen teljesen nem tudják elejét venni – hangzott a válasz. Annyit tehetnek, hogy a jelölteket felkészítik az ilyen kísérletekre. Olyan kommunikációs képzéseket tartanak – előbb a résztvevő pártok külön-külön, majd október után közösen –, amelyek nyomán minimalizálni lehet az ilyen próbálkozások sikerét. A hat párt egyhangúan kiáll majd az ilyen kísérletekkel szemben, de nem lepődnek meg, ha mégis találkoznak vele. A mai hatalom eszköztárában mindig is felbukkantak az ilyesfajta támadások. Fel kell készülni rájuk, össze kell zárni, az alaptalan vádakkal szemben hatékonyan kell védekezni – fogalmazott Molnár Zsolt.

A pártigazgatóval arról is beszéltünk, biztosak-e benne, hogy augusztus végétől mindenképpen megtarthatják az előválasztást. A kormány ugyan hozzájárult ahhoz, hogy a futball Európa bajnokság budapesti mérkőzésein telt ház lehessen, ám mégis jogos a kérdés: ezek után elképzelhetőnek tartják-e, hogy az előválasztást viszont járványügyi szempontok miatt akadályozzák? A szocialista politikus kifejtette, a mai hatalomról minden rosszat feltételezhető, sőt még annál rosszabb is. A józan ész szabályai alapján azonban – a mai tudásuk szerint  – sem jogi, sem egészségügyi akadálya nem lehet az előválasztásnak. Bár az oltási folyamat az ígéreteknél lassabban halad, de az mégis remélhető, hogy augusztus végére a társadalom döntő többsége megkapja majd a vakcinát. Jelenleg tehát arra készülnek, hogy megtarthatják a tervezett voksolást. Molnár Zsolt azzal zárta válaszát, hogy tisztában vannak vele, a jelenlegi hatalom mindenre képes, akár új szabályok elfogadására is. Ezért is van szükség 2022-ben kormányváltásra – tette hozzá.

Ami pedig a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum összefogását illeti, a hat párt teljesítette, amit egy éve vállalt az előválasztással és a programkészítéssel kapcsolatban. Minden okuk megvan tehát arra, hogy bízzanak benne, ez az együttműködés sikeres és eredményes lesz, nemcsak az előválasztáson, hanem utána, a tartalmi politika területén is – mondta a pártigazgató.