Mindent visz az I. kerületben a fideszes többségű képviselő-testület

HírKlikk 2022. november 26. 08:52 2022. nov. 26. 08:52

Módosult a Budavári Önkormányzat szervezeti és működési szabályzata, amely csak egy alpolgármester működését teszi lehetővé, így el kell köszönni Korsós Borbála Erzsébettől.

V. Naszály Márta az I. kerület párbeszédes polgármestere Facebook-oldalán felsorolta, hogy a testületi ülésen hogyan lehetetlenültek el az SZMSZ-re vonatkozó polgármesteri módosítói.

„1. a „jogszerű” szó kerüljön bele – ezt leszavazta a Fidesz;

2. polgármesteri hatáskörben döntés – ezt is leszavazta a Fidesz;

3. a fenti javaslat a technikai megoldása – persze leszavazta a Fidesz.”

Nem fogadta el a képviselő-testület azt az előterjesztést sem, amely lehetővé tette volna, hogy a lakástörvény módosítása által érintett műemléki lakások bérlői illeték megfizetése nélkül vásárolhassák meg bérleményüket, valamint a lakáscserével szerzett önkormányzati lakásokra vonatkozó „örökbérleti” jogviszony tulajdonosai a megállapított vételi díj csupán 35 százalékát fizessék a bérleményükért

Nem fogadta el, hogy a női foglalkoztatottak menstruációs időszaka alatt biztosíthassanak foglalkoztatotti kedvezményeket – tette hozzá.

A polgármester azokról a témákról is ír, amelyek lekerültek a napirendről:

Fideszes javaslatra a jobboldali többség törölte a napirendről az önkormányzati intézmények dolgozói részére a 2022/2023. évi fűtési szezonban nyújtani tervezett 100.000 forintos rendkívüli rezsitámogatást, a turistabuszok szabályozását és a Czakó utcai Sport- és Szabadidőközpont ügyvezetői pályázatának kiírását valamint az áfatörvény harmonizációját.

Az alpolgármester előterjesztőként törölte a napirendről a Budavári Zsinagóga feltárására és látogathatóvá tételére létrehozandó nonprofit gazdasági társaság felállítását.

A Várnegyedben az ellenzék térnyerése akkor lehetetlenült el, amikor Gelencsér Ferenc, a kerület korábbi alpolgármestere bejutott a Parlamentbe, a Momentum élére történt megválasztása után. A helyére kiírt időközi választáson a Fidesz jelöltje győzedelmeskedett, két korábbi jobbikos képviselő pedig általában a Fidesszel szavaz.